Otkrivena mutacija virusa H1N1?


Norveški zdravstveni zvaničnici saopštili su da su otkrili potencijalno veliku mutaciju virusa gripa H1N1, koja bi mogla da bude odgovorna za izazivanje najtežih simptoma bolesti među zaraženima.

"Moguće je da mutacija omogućava virusu da uđe dublje u respiratorni sistem i time izazove ozbljnije oboljenje", saopštio je Norveški institut za javno zdravlje.

Vlasti navode da nema razloga da se veruje da mutacija na bilo koji način utiče na efikasnost vakcina ili antiviralnih lekova koje proizvode grupacije poput "Roša", "Glakso Smit Klajna", "Novartisa" ili "Astra zeneke".

H1N1 je mešavina svinjskog, ptičijeg i ljudskog virusa, a do sada je odneo više od 6.700 života širom sveta.

U Norveškoj, mutacija je pronađena u telima dve osobe koje su umrle i jedne, koja se bila teško razbolela. Nije poznato da li se mutirani virus preneo među ljudima, navode zdravstveni zvaničnici.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. sanja 24.11.2009

    Ma molim vas šta će još izmislit naprave virus puste ga pa navodno naprave cjepivo ne ide dobro prodaja pa sada treba uplašit ljude još više da bi se posli navodno dokazalo da je cjepivo ipak dobro i zaradili na tuđoj nesreći jadni smo mi ljudi stvarno zaslužujemo da nas neki virus pobije


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde