Veštački zaslađivači


Veštački zaslađivači su sintetčke zamene za šećer, ali se mogu dobiti i proizvodnjom iz nekih biljaka koje prirodno sadrže šećere. Svi veštački zaslađivači su mnogo puta slađi od običnog šećera i potrebna je samo mala količina veštačkog zaslađivača da zameni kašiku šećera. Oni nemaju kalorijske vrednosti.

Veštački zaslađivači imaju karakterističan ukus. Tako saharin nakon konzumiranja ima blago gorak ukus, a taumatin ukus kao lakriz bombone. Da bi se izbegao loš metalan ukus, zaslađivači se međusobno mešaju i tako popravljaju i nadopunjuju ukus ostalih. Veštački zaslađivači se zbog toga ne trebaju koristiti u prevelikim količinama.

Danas se zaslađivači mogu naći u velikom broju različitih proizvoda, od dijet pića, preko guma za žvakanje, slatkiša, sladoleda, sokova i naravno proteinskih suplemenata. Pored toga, prirodne zamene šećera mogu da budu jednako dobre, ako ne i bolje opcije zamene za šećer obzirom da imaju manje kalorija. U svakom slučaju ni jedan veštački zaslađivač niti prirodna zamena za šećer i nije prečica do boljeg izgleda.

Vrste veštačkih zaslađivača

Dozvoljeni veštački zaslađivači su:
  • kalijum acesulfam
  • aspartam
  • neotam
  • saharin
  • sukraloza
Pored njih, ciklamat je odobren za korišćenje samo u nekim državama.

Saharin je kristalni prah 300-550 puta slađi od šećera. Teško je topiv u hladnoj vodi, lakše u vrućoj i u alkoholu. Upotrebljava se kao zaslađivač za hranu i napitke. Ne ispoljava nikakva toksična dejstva na ljudski organizam. Koriste ga bolesnici koji imaju šećernu bolest. Natrijumski derivat saharina (kristaloza) – jednako se upotrebljava kao i saharin. Saharin i kristaloza nemaju hranljive vrednosti.

Aspartam se pojavljuje i pod imenima Nutra Sweet, Canderel i Equal. Niskokalorijski je zaslađivač i slađi je 180-200 puta od šećera. Sastoji se od dve aminokiseline, aspartamske kiseline i fenilalanina, koji se inače nalaze u prirodi u mesu, žitaricama, mlečnim proizvodima. Označen je međunarodnim kodom E-951 i nalazi se na dozvoljenoj listi PravilnIka o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama, iako su poznati njegovi štetni efekti. Koristi ga prehrambena industrija kao aditiv zaslađivač i pojačivač arome u skoro svim prehrambenim proizvodima i napicima.

Dobre i loše strane veštačkih zaslađivača

Dobra strana veštačkih zaslađivača jeste što nose nula kalorija što je nekad važno. Tako čaša vode (2 dl) zaslađena šećerom ima 65 kcal, a limunada zaslađena zaslađivačem ima četvrtinu, tj. 15 kcal. Kašičica šećera (5 g) ima oko 20 kcal, a tableta zaslađivača gotovo nijednu kaloriju. Ako pokušavate da smanjite broj kalorija i količinu prostih šećera onda zaslađivači i druge zamene za šećer mogu biti jedna od opcija. Zdravstevene koristi od veštačkih zaslađivača mogu se uočiti kod kontrole telesne težine, diabetesa, karijesa.

Loše strane veštačkih zaslađivača su česta debata, a neki se čak povezuju i sa stvaranjem tumora što je opet posledica jednog istraživanja od još pre 40 godina gde je nađena povezanost saharina i tumora mokraćne bešike kod pacova. Rezultati ovog istraživanje do sad nisu ponovljeni i zato se smatra da za sada nije dovoljno podataka da bi se ovaj veštački zaslađivač zabranio. Uglavnom, većina istraživanja se slaže da su veštački zaslađivači bezbedni za upotrebu. Ipak, za svaki zaslađivač postoji dozvoljena količina dnevne doze koja je oko 100 manje od one doze za koju se pretpostavlja da bi mogla dovesti do zdravstvenih problema.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde