Kako ubrzati metabolizam?

U razgovorima o dijetama i održavanju linije, stalno se provlači teza da postoje ljudi koji imaju takav metabolizam da im se ništa ne lepi koliko god da jedu i oni kojima se lepi kad prođu pored hrane. Brzina vašeg metabolizma je pravi ključ za brzo i efikasno sagorevanje masti.

Ne postoji telo koje može da istrpi mnogo slatkiša i grickalica, bez kretanja na duži period, a da se ne ugoji. I obrnuto, niko se nije od vazduha ugojio i svako ko ima višak kilograma, ako je iskren prema sebi, razume da je taj višak dobio upravo od prekomernog unosa hrane.

Međutim, individualne razlike postoje, a postoje i promene koje jedna osoba može sama na različite načine (svesno ili nesvesno) da indukuje u svom telu. Koliko je brz metabolizam, odnosno koliko jedan organizam troši u stanju mirovanja u toku dana izražava se BMR brojem, odnosno brojem kalorija koje troši bazalni metabolizam. Na BMR utiču genetika, godine, težina, procenat telesne masti, vežbanje itd.

Neadekvatno smanjenje unosa hrane, brze "kreš" dijete ili čak gladovanje dovode do ozbiljnog smanjenja BMR. Zbog smanjenja BMR efekti dijete postaju slabiji od očekivanih, a po završetku dijete i po povratku na normalnu ishranu kilogrami se brzo vraćaju, čak i povećavaju jer je BMR niži nego pre dijete. I tako dolazimo do takozvanog "jo-jo" efekta dijete.

Ubrzajte metabolizam na pravi način

Zbog toga toplo preporučujemo pospešivanje metabolizma na dva najzdravija i najsigurnija načina. To su fizička aktivnost i povećanje broja obroka na 5-6 malih obroka dnevno. Vaš metabolički nivo određuje koliko brzo ćete dobiti ili gubiti masti u organizmu. Kako biste ubrzali vaš metabolizam i povećali sagorevanje masnih naslaga redovno primenjujte sledećih sedam saveta:
  • Redovno doručkujte
  • Jedite češće
  • Vežbajte intnezivno
  • Vežbajte sa opterećenjem
  • Jedite više proteina
  • Unosite vitamine
  • Smanjite unos masti

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde