Selen snižava nivo HIV-a u organizmu

Svakodnevno uzimanje selena? kao dodatka u ishrani može da blokira širenje virusa HIV-a u krvi, saopštili su naučnici sa Univerziteta u Majamiju. Naučnici su do tog zaključka došli nakon što su primetili manjak selena kod pacijenata zaraženih HIV-om, a njihovo devetomesečno istraživanje pokazalo je da uzimanje dodatnih količina tog minerala može da poboljša funkcionisanje imunskog sistema, navodi se u studiji. 

Selen se preporučuje kao dodatak antiretroviralnoj terapiji koju primaju seropozitivni pacijenti.  
 
Istraživanje je sprovodeno tokom 9 meseci na 91 pacijenta sa HIV-om. Oni su dnevno dobijali 200 mikrograma selena, a 83 pacijenta primala su placebo kapsule.  
 
Na početku istraživanja pacijentima iz obe grupa izmeren je jednak nivo selena u krvi, ali je posle terapije, kako se očekivalo, nivo znatno povećan kod grupe koja je dnevno primala 200 mikrograma toga minerala.  
 
Kod pacijenata s visokim nivoom selena u većini slučajeva primećen je manji nivo virusa HIV-a, kao i veća koncetracija ćelija CD4. Te ćelije imaju ključnu ulogu u borbi protiv infekcije. Naučnici još nisu otkrili mehanizam zaštite selene, ali pretpostavljaju da je u pitanju dejstvo kao antioksidanasa.  
 
'S obzirom na dosadašnju konvencionalnu terapiju 'koktelom' poznatih lekova, koji sprečava širenje virusa, naši rezultati pokazuju da bi pacijenti zaraženi HIV-om svakodnevnim uzimanjem selena dobili dodatnu jednostavnu, ne preterano skupu i sigurnu terapiju', navodi se u studiji, objavljenoj u medicinskom časopisu 'Arčivs of internal medisin'. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde