Selen


Latinski naziv: Levisticum officinale

Drugi nazivi: selim, ljupčac, belestika, veleždin, velestika, lesandrina, lubcac, ljubačac, milobud, miloduv, trojevac.

Selen je višegodišnja biljka, koja poseduje jak miris koji se prijatno širi oko nje. To je trajna zeljasta biljka, visoka do 2 metra. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamno zeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetlo žute boje. Plodovi su pljosnati, sa oštrim rebrima. Selen se može razmnožavati iz semena ili da se posadi deo korena koji je razgranat. Preporučuje se da se biljka ako se gaji kod kuće preko zime zagrne, pa čak i da se odseče višak nadzemnoga dela.

Kao lekoviti delovi ove biljke se sakupljaju  koren i plod.  U korenu i plodu ima do 1% etarskog ulja, u kome je glavni sastojak terpineol. Ima i smole, gume, tanina, šećera, skroba i raznih kiselina. U lišću ima do 100 mg vitamina C.

Selen je prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ. Često se daje zajedno sa drugim žitaricama za lečenje organa za varenje, mokrenje i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grčeve u crevima.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Tatjana 15.11.2010

    Cenim veoma prilog o lekovitom bilju a i sama sam vise puta iskoristila biljno lekovito dejstvo. Zato citam sve sto pronadjem o lekovitom bilju ali je ponekad tesko doci do semena ili reznica za uzgajanje. Nastavite da objavljujete tekstove o lekovitom bilju i zelim vam puno uspeha. Pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde