Jagorčevina

Latinski naziv: primula officinalis

Drugi nazivi: jaglac, galcina, jaglac rani, jaglika, krstata jaglika i lestegin, bela bukvica, vesna čak, gajčin, galčina, grmuljica, jaglica, jagorčina, jagotac, jagu dac, krstato iglice, krstato jagliče, krstato jegliče, kunjavac, lestedaj, petoprs, piskalica, pramaliće, prvi cvit, sunašce, cvićac.

Višegodišnja zeljasta biljka sa kratkim valjkastim korenom. Nadzemni delovi biljke pokriveni su višećelijskim i žlezdanim dlakama sa crvenim glavicama. Listovi su u prizemnim rozetama, većinom jajasti, postepeno ili naglo prelaze u lisnu dršku, na naličju dlakavi, pa zato beličasti. Cvetovi u štitastoj cvasti na vrhu stabljike. Čašica je petorežnjevita, široko zvonasta. Krunica je levkasta. Grade je pet listića koji su srasli u kruničnu cev. Plod je ovalna čaura, 6 -10 mm dugačka. Cveta u aprilu i maju.Jagorčevina ima saponozida, ali količina varira u popriličnoj meri jer zavisi od vrste i podvrste jagorčevine i doba godine kad se analizira.
Ukoliko je koren lošije sušen i duže čuvan, utoliko postaje manje lekovit. U cvetu ima i flavonoida. U svim organima ima mnogo vitamina C (askorbinske kiseline), a najviše u listu i cvetu. U listu ima karotena.


Koristi se kao čaj  ili u sirup za iskašljavanje. Odlično deluje na kašalj, bronhitis, nazeb i uopšte kod nagomilavanja sluzi u organima za disanje.

Dobar je lek i za lečenje nesvestice i lupanja srca, nesanice, migrene i neuredne menstruacije.

Pospešuje cirkulaciju krvi. Pored svega, koristi se za lečenje bolesnih bubrega, reumatizma.

Velike doze korena mogu da izazovu povraćanje i proliv. Kod nekih osoba javlja se preosetljivost na prah koji prekriva list i cvet jagorčevine; najčešće se ta preosetljivost manifestuje osipom na koži.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. farmaceut 30.07.2013

    Zbog saonozida se ne preporucuje trudnicama, jer lako nadrazi vec nadrazenu sluznicu zeludca sto dovodi do povracanja i dehidratacije, bitno naglasiti da se ne bi prepisivalo i preporucivalo trudnicama koje imaju kasalj bogat mukusom.


  2. Boban Savič 13.12.2009

    U slučaju branja treba objasniti: način odsecanja biljke, uslove sušenja- najpovoljnije temperature, provetrenost, odvajanje listova, cvetova i korena. Dodati recept primene, količine u toku dana i za vreme primene terapije, kada prestati sa unosom, itd. Da li je moguče primenjivati kod osoba koje idu na operativni zahvat a na ovaj način mogu isčistiti disajne organe da ne bi imali probleme sa kašljem u postoperativnom periodu. Nadam se da če vam pomoći komentar


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde