Glog


Latinski naziv: cratageus oxycantha 

To su listopadni grmovi srednje veličine, čak ponekad manje drvo, u povoljnim uslovima visine do 12 m. Drvo gloga je tvrdo i žilavo. Kora je glatka, sivopepeljaste boje, sa grančicama na kojima je raspoređeno trnje. Ono što je najbitnije su listovi i cvetovi: beli su ili ružičasti. Listovi su trouglasti i petouglasti, sa donje strane su svetli, plavkastozeleni, a sa gornje strane tamnozeleni i sjajni.  Kod belog gloga prašnici su crveni, cvet izgleda bujniji nego kod crvenog gloga. Plodovi su crvene boje i beru se kad sazru, u kasno leto.

Za lek se skupljaju cvetovi sa cvetnim stabljikama, listovi i plodovi bez peteljke. Cvetovi i listovi se beru u proleće. Listovi se beru nakon cvetanja.
 
Glog sadrži: flavonoide (hiperozid i viteksin), fenolkarbonske kiseline i triterpenske kiseline, amine, ksantine.

Glog važi za jednu od najvrednijih i najdelotvornijih biljaka za srce jer jača i reguliše rad srca. Daje se kod slabosti miokarda (srčanog mišića), kod osećaja pritiska i stezanja oko srca, ubrzanog rada srca (tahikardije) i povišenog krvnog pritiska. Glog deluje i smirujuće pa se savetuje kod nervoze i lošeg sna. Koristi se kod blagih stenokardičnih i bradikardičnih tegoba, kakve su najčešće u menopauzi. Glog se koristi i kao homeopatski preparat pod imenom crataegus.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Milovan 13.08.2014

  Imam glog na svom posedu i jos dosta dobrih biljaka. Mene bi zanimalo nesto o jednoj pecurki, u narodu se zove hrastova zlatnica koja raste na hrastovom panju a odlicna je za holesterol.


 2. besim 05.03.2011

  U Prizrenu ga ima dosta


 3. simo 26.09.2010

  Procitao sam sve o lekovitosti gloga i nisam bio len odmah sam poceo da sakupljam plodove a nasao sam kod komsije i cvetove koje je sakupio vise nego mu je potrebno pa kad sve to isprobam a nadam se da cu biti zadovoljan opisacu sve promene oko zdravstvenog stanja inace vec duze vreme trosim lekove za visok pritisak i nekakva gusenja oko srca


 4. zeljko popovic 02.07.2010

  A dje se moze naci ili kupiti ova biljka


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde