Imate holesterol? Pažljivo sa unosom jaja!

Holesterol je vrsta masnoće koja se proizvodi u jetri, ali se unosi i hranom. Neophodan je za sintezu hormona iz grupe kortikostereoida, među kojima su i polni hormoni (estrogeni, progesteron, testosteron). Pored toga neophodan je za proizvodnju žucnih soli, bez kojih nema dobrog varenja masnoća u crevima. Holesterol je takođe neophodan za izgradnju ćelijske membrane
Zbog svega toga može se reći da je holesterol prirodan sastojak organizma. On se nalazi u krvi svakog čoveka. Pod maximalnom koncentracija holesterola u krvi se smatra 5,2 mmol/l.

Stručno mišljenje o konzumaciji jaja i drugih namirnica, povezane sa visokim holesterolom su podeljene.

Još jedna tvrdnja je činjenica da holesterol često postoji u hrani zajedno sa zasićenim masnim i životinjskim proteinima. Takođe je nejasno da li različiti izvori holesterola, kao što su jaja, crveno meso, živina, riba, doprinose različitim nivoima holesterola.

Naučnik Victor V. Zhong je sa svojim saradnicima objavio studiju, koja pokazuje da je konzumacija jaja povezana sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Za ovu studiju, naučnici su koristili podatke učesnika iz Programa za udruživanje rizika tokom života, koji je uključivao 20 grupa pacijenata, izabranih za proučavanje dugoročnih efekata kardiovaskularnih poremećaja kod odraslih. Ovo istraživanje je obuhvatalo 29 615 odraslih i sprovedeno je u saradnji ostalim studijama: Aterosklerozni rizik u zajednici (ARIC), studija koronarnog arterijskog rizika kod mladih odraslih (CARDIA), Framinghamova studija srca (FHS), Framinghamova studija studije (FOS), Studija Jackson Heart (JHS) i Multi-etnička studija o aterosklerozi (MESA). Pacijenti su praćeni u trajanju od 17,5 godina.

Istraživači su otkrili da je rizik od razvoja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane bolesti, moždani udar i infarkt, povećan kod onih koji redovno konzumiraju holesterol ili jaja.

Za dodatnih 300mg konzumiranog holesterola, rizik od kardiovaskularnih bolesti se povećao za 17%, dok je rizik od smrtnosti povećan za 18%.

 

Kada se radi o konzumaciji jaja, naučnici su otkrili da se za svaku dodatnu polovinu jaja, koju pojedemo tokom dana, rizik za kardiovaskularne bolesti povećao za 6%, a mortalitet za 8%.

Prethodne studije su pokazale sumnjive rezultate zbog nedostatka podataka ili onih koji zbunjuju, što su faktori koji mogu da utiču na varijablu koja se testira. Na primer, mnogi ljudi koji konzumiraju jaja, mogu imati nezdrave životne navike, kao što su niska fizička aktivnost, pušenje, nezdrava ishrana itd. Takođe, hrana koja je bogata holesterolom može biti bogata životinjskim proteinima i zasićenim mastima. Ovi faktori su doveli do nepouzdanih rezultata studija. Međutim, ova studija se bavi ovim faktorima, uzimajući u obzir status pušenja, ishranu, upotrebu lekova i hormona, BMI, upotrebu alkohola i druge faktore u studiji. Period praćenja učesnika u ovoj studiji je 17.5 godina, što je čini dužom, a samim tim pouzdanijom od mnogih prethodnih studija. Veza između potrošnje holesterola i rizika za kardiovaskularne bolesti više nije bila očigledna nakon obračuna upotrebe jaja i prerade crvenog mesa, što je dodatno naglasilo vezu između njih.

Međutim, studija se oslanjala na jedno merenje merenja jajnih ćelija i holesterola, a podaci o ishrani su sami izveštavali. Ova pitanja mogu dovesti do grešaka u prikupljanju i analizi podataka, upozoravaju istraživači. Ovim istraživanjem je zaključeno da konzumacija holesterola i jaja u ishrani povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i mortaliteta. Ove rezultate treba uzeti u obzir prilikom izrade smernica za ishranu.

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde