Uticaj zime na proširene vene

Proširene vene su zdravstveno stanje koje predstavlja značajan socijalno-medicinski problem zbog svoje učestalosti i ograničene radne sposobnosti. Ovaj medicinski problem pogađa veliki deo populacije. Simptomi kao što je bol, ali i estetski aspekt ove bolesti jesu razlozi zbog kojih se sve više pacijenata odlučuje da krene sa lečenjem vena. Zimi se situacija menja, te je pacijentima lakše da funkcionišu, međutim šteta koju sebi mogu naneti povećanjem telesne mase je velika. 

Kada dođe zima i hladnije vreme, pacijent sa proširenim venama osetiće olakšanje. Prvenstveno, delovi tela na kojima je problem sa venama vidljiv su prekriveni, a i tegobe se smanjuju.

Vaskularni hirurg, dr Dario Jocić kaže kako hladno vreme utiče na smanjenje vena privremenog karaktera, što kod obolelih omogućava lakše funkcionisanje, bez grčeva i oticanja zglobova. 

''Sa druge strane, zimi su pacijenti manje aktivni, a i skloni povećavanju telesne mase i usporavanju telesnih funkcija. Samim tim dolazi do većeg opterećenja celog venskog sistema, kao i otežanog vraćanja krvi do srca.'' - kaže dr Jocić.

 

Vene se mogu tretirati tokom cele godine, ali zima jeste period kada pacijenti lakše odlučuju da se podvrgnu proceduri lečenja. Dr Dario Jocić kaže da je ovo upravo zbog toga što procedure lečenja kao što su medicinski lepak i tretman laserom donose sa sobom otok i modrice na tretiranom području. Zimska garderoba omogućava lakše prikrivanje mesta koje je operisano. Takođe, kompresivne čarape koje se nose nakon tretmana mogu se prekriti.

''Još jedna prednost lečenja u hladnim mesecima jeste manji rizik od komplikacija koje dolaze kao posledica izlaganja lečenog mesta suncu, odnosno UV zracima.'' - kako kaže dr Jocić.

Ako govorimo o estetici pacijenti žele da dočekaju proleće i leto bez vidljivih vena i tegoba koje se u tom periodu pogoršavaju.

''Tokom letnjih meseci, pacijenti sa proširenim venama imaju pogoršanja jer dolazi do uvećanja vena i oticanja nogu zbog toplote. Tada im je teško da nose adekvatnu odeću koja prikriva obolelo mesto ili kompresivne čarape, koje je potrebno da nose kako bi umanjili simptome''-izjavio je dr Jocić.

Pored vena, pacijenti imaju problema i sa proširenim kapilarima koje je, takođe, moguće tretirati tokom cele godine. Oni su uočljivi kao crvene, ljubičaste ili plave promene na koži i mogu da izgledaju kao grane drveta ili imati oblik paukove mreže. Za razliku od proširenih vena, oni su u ravni sa kožom, tj. ne izazivaju neravnine na koži.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa proširenim venama.


 


Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde