Hiperbarična komora kod dijabetičara

U hiperbaričnoj komori se udiše stopostotni kiseonik pod pritiskom koji je veći od jedne atmosfere. Na taj način se kiseonik rastvara 20 puta brže u organizmu i putem plazme dolazi do onih organa, tkiva i krvnih sudova do kojih inače kod pacijenata ne stiže prirodno.

Hiperbaričnu komru često posećuju osobe sa dijabetesom, neuropatijama, ostomialitisom, reumatizmom... Povećana koncentracja kiseonika u krvi dovodi do brzog zarastanja rana, do 30 puta brže nego inače, do zarastanja preloma i oporavka od teških povreda. Najčešće pitanje osoba sa dijabetesom vezano je za zarastanje rana. Pored samog pregleda pacijenta savetuje se dijetetski način ishrane, suplementi i održavanje te rane.

Kod trovanja ugljen monoksidom, dekompresionih bolesti i gasnih gangrena, to je prvi lek izbora gde se pacijenti uspešno oporavlja. U ovoj komori se uspešno pomaže u lečenju akutnog gubitka vida i sluha koji je vaskularne priroda, lečenju psorijaze...

Pripreme za odlazak u hiperbaričnu komoru

Za ovu manju hiperbaričnu komoru nije potrebna neka specijalna priprema.

Potrebno je da pacijent dođe okupan, ne parfemiše se, ne nosi upaljače i metalne predmete u samu komoru, dolazi se u pamučnoj garderobi, i ukoliko su veće rane one se prekriju gazom.

Nije potreban specijalni pregled orl specijaliste ili pulmologa. U većim komorama se pritisak izjdnačava i zato uši, grlo i nos moraju da budu čisti (da nema sekreta i akutne upale), Takođe, asmatičari ne mogu u velike hiperbarične komore, dok u manju komoru mogu, zato što nema komplikacija. Najčešći posetioci ove male komore su osobe sa dijabtesom.

Za Stetoskop.info dr Slađana Marković 


Podeli tekst:
Izvor: Emisija Vodič kroz dijabetes

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde