PAPA test (Papanikolau test)

PAPA ili Papanikolau test predstavlja skrining metodu koja se radi u cilju ranog otkrivanja karcinoma grlića materice. Skrining metoda znači da to nije dijagnostički test, već da služi za izdvajanje pacijentkinja koje eventualno imaju karcinom. Uvek se radi zajedno sa kolposkopijom, jer ova kombinovana metoda postiže tačnost od 98%. 

Preporučuje se svim seksualno aktivnim ženama.

Kada je potrebno uraditi test? 

Prvi kolkopskopski pregled uz PAPA test potrebno je uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. godine života. Kontrolni pregledi se rade najmanje dva puta godišnje, ukoliko su poslednji rezultati bili u granicama normale.

Kako se pripremiti za test?

Najbolji period za izvođenje testa je sredina menstrualnog ciklusa (11-20 dana nakon prvog dana poslednje menstruacije). Izbegavati tuširanje vagine ili primenu vaginalnih lekova, spermicidnih pena, krema ili tableta dva dana pre uzimanja uzorka kako ne bi došlo do izmenjenog nalaza. Savetuje se da najmanje 24h pre pregleda ne treba imati seksualne odnose.

Kako se izvodi test?

PAPA test je kratka,jednostavna i generalno bezbolna metoda. Izvodi se u sklopu ginekološkog pregleda. U vaginu se ulazi spekulumom i pomoću štapića i četkice se uzima bris sa prednje i zadnje strane grlića materice i iz kanala grlića materice. Od dobijenog uzorka se pravi citološki razmaz ( ćelije se razmažu po predmetnom staklu i boje specijalnim bojama) koji se gleda pod mikroskopom. 

Tumačenje rezultata testa

Postoje dve vrste klasifikacije resultata testa. Prema staroj klasifikaciji postoji 5 grupa nalaza:

PAPA I - uredan nalaz
PAPAII - netipične zapaljenjske promene
PAPA III - displazija (blaga, srednje teška ili teška)
PAPA IV - carcinoma in situ
PAPA V - sumnja na invazivni karcinom

Bethesda sistem je nova klasifikacija prema kojoj postoji 4 grupe nalaza:

CIV 1 - blaga displazija
CIV 2 - umerena displazija
CIV 3 - teška displazija
CIS - carcinoma in situ

Osetljivost Papanikolau testa je između 75% i 80%, što znači da postoji mogućnost dobijanja lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Test je lažno pozitivan kada pokazuje promene koje ne postoje, a lažno negativan kada ne pokazuje promene koje zapravo postoje. Opasnije ishod je kod lažno negativnih nalaza. Iz tog razloga se PAPA test ponavlja na kontrolnim pregledima i radi kao kombinovana metoda sa kolposkopijom.

Kod sumnjivih rezultata radi se biopsija tkiva grlića materice i patohistološka analiza koja je definitiivna.

Zašto je bitno redovno raditi PAPA test?

Ova jednostvna i brza metoda omogućava ranu dijagnozu i pravovremeno lečenje pretećeg karcinoma grlića materice. Redovnim kontrolisanjem moguće je smanjiti rizik od umiranja i do 90%.

 

Za Stetoskop Anđela Živković, Medicinski fakultet u Beogradu


Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa PAPA testom.


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Biljan Perajkovic 26.05.2022

    Draga gospodjo vasa sugestija je dragocena i potpuno se slazem s vama.Molim vas samo da ne koristite u pisanju,,mnogo malo devojaka"jer je to gramaticki neispravno.Svatite ovo kao dobronamernu kritiku.Nazalost niste usamljeni i zao mi je sto nas srpski jezik vise niko,,ne neguje".Sve najbolje.


  2. Aleksandra Stanojević 20.04.2021

    Niste pomenuli da postoji vakcina kojom se zena moze zastititi od vecine verzija virusa koji izaziva rak grlica materice. Ovo mnogo malo devojaka zna sve dok ne dodje do komplikacije i tada je doktori zacudjeni pitaju zasto nije vakcinisana. A nikome ne padne na pamet da na pregledima istu spomene i time velikoprocetno smanji sanse za oboljenje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde