Nikako cigareta pre doručka

Pušači koji zapale cigaretu odmah posle buđenja, a da pethodno ne doručkuju, imaju veći nivo nikotina u organizmu, te su više izloženi opasnosti da dobiju rak pluća, pokazalo je istraživanje. Zato, pokušajte da se rešite ove ružne navike ukoliko već ne možete da ostavite cigarete.

Pre nego što sutra ujutro zapalite prvu cigaretu, razmislite malo o svom mentalnom i fizičkom zdravlju, o lošim navikama koje vas odavno prate a cigarete su jedna od njih. Ubedite sebe da to možete - promenite potrebe i navike, neka vam doručak uvek bude na prvom mestu, a tek onda se latite pepeljare i upaljača.

Iako istraživanje nije rađeno u Srbiji, rezultati do kojih su došli ovi naučnici, verovatno bi bili isti ili gotovo isti kod nas. I Srbija se može "pohvaliti" popriličnim brojem ljudi koji odmah posle izgovorenog "dobro jutro" potraže paklu sa cigaretama. Tek onda se stavlja posuda za kafu na šopret, a malo ko razmišlja o doručku.

Nikotin i kotinin u krvi

U toku istraživanja je kod pušača meren nivo kotinina, nusproizvoda nikotina, koji je dobar pokazatelj rizika od raka pluća. Naravno, pušačima je meren i nikotin u krvi.
Nivo ove opasne hemikalije je znatno niži kod pušača koji doručkuju pre nego što zapale prvu jutarnju cigaretu.

Tim naučnika sa Pen Stejt koledža u Americi, koji je sproveo ovo istraživanje, zaključio je da je "pušačima ranoraniocima" potrebna veća pomoć da bi ostavili duvan.

Oni veruju da razlike u nivoima kotinina ukazuju na intenzivniji način pušenja, pa samim tim i na veću zavisnost od cigareta kod osoba koje imaju naviku da posežu za cigaretama čim ustanu.

Rezultati istraživanja, koje je obuhvatilo više od 250 zdravih pušača, objavljeni su u američkom stručnom časopisu "Epidemiologija raka, biomarkeri prevencija".
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Marija Palibrk 07.04.2010

    Kako da se otarasim te navike da ujutro odmah poslije ustajanja zapalim cigaretu. Ne doruckujem nikad niti volim hranu ujutro.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde