Insula - deo mozga odgovoran za zavisnost

Istraživači su skenirali mozgove 69 pušača i bivših pušača, kako bi mapirali tu oblast mozga. Zahvajujući tim rezultatima, naučnici pokušavaju da pronađu novi način odvikavanja od pušenja, tako što će uticati na deo mozga koji se zove insula, o čijoj ulozi se nedovoljno zna.

Ta oblast je zaintrigirala naučnike jer se pretpostavlja da igra ključnu ulogu i u nekim drugim vrstama zavisnosti. "Ova studija nedvosmisleno pokazuje da je insula ključna struktura u mozgu za javljanje želje da se uzme droga", smatra Nora Volkov, direktor Nacionalnog instituta o zloupotrebama droga.

Pretpostavlja se da je insula deo mozga gde se telesne reakcije pretvaraju u osećanja, poput osećanja anksioznosti koja prati ubrzanje rada srca. Kada su takve reakcije posledica unošenja određene supstance u organizam, insula se ponaša kao neka vrsta glavnog centra za osećanje potrebe za tom supstancom.

Nikotin je supstanca koja najbrže izaziva zavisnost, pa mnogi koji pokušavaju da prestanu da puše često imaju krize. Istraživači će pokušati da razviju lekove koji blokiraju nikotinske receptore u insuli, ali upozoravaju da će pušači morati da na taj pronalazak čekaju verovatno nekoliko godina.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde