Manjak sna ograničava proizvodnju moždanih ćelija

Izostanak sna može navesti mozak da ograniči proizvodnju novih ćelija, proističe iz studije naučnog tima sa američkog Prinston univerziteta, koja je sprovedena na pacovima.

Nedostatak sna, zaključili su naučnici, preko hormona stresa utiče na oblast mozga hipokampus koja učestvuje u stvaranju uspomena, objavljeno je na internet sajtu 'Bi-bi-si njuz'. 
 
Naučnici su upoređivali pacove kojima nije dozvoljeno da spavaju 72 sata sa pacovima koji su sebi mogli da priušte normalan san. 
Životinje koje su sprečavane da spavaju imale su veći nivo hormona stresa kortikosterona, a njihov mozak je, istovremeno, proizveo značajno manje novih moždanih ćelija u oblasti hipokampusa. 
 
To je razlog zašto ljudi koji nedovoljno spavaju imaju problem sa koncentracijom i mnoge druge probleme, upozorili su naučnici. 
Rezultati ove studije ne mogu se automatski smatrati relevatnim za ljude, jer oni ostaju bez sna 72 sata samo u ekstremnim uslovima. 
 
Naučnici zbog toga hoće da utvrde da li isti uticaj na stvaranje moždanih ćelija može da ima nedostatak sna od par sati tokom dana, odnosno spavanje nešto manje od vremena koje se smatra potrebnim za normalno funcionisanje organizma.

CNN

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde