Calcinosis cutis circumscripta

Calcinosis cutis circumscripta je lokalizovana metabolička kalcinoza koja predstavlja lokalno deponovanje soli kalcijuma u koži i potkožnim tkivima, pri čemu je koncentracija kalcijuma i fosfora u serumu normalna.

Uzrok nastanka

Etiologija je nepoznata, a patogeneza nije razjašnjena. Smatra se da su patološke promene elastičnih i kolagenih vlakana dermisa preduslov za precipitaciju kalcifikata. Javlja se kao simptom u nizu bolesti vezivnog tkiva: polimiozitis, dermatomiozitis, artritis reumatoides, lupus eritematozus, morfea i dr.

Klinička slika

Lokalizovana metabolička kalcinoza se karakteriše kožnim promenama koje se javljaju u dva oblika: akrokalcinoza i diseminovana kalcinoza. Akrokalcinoza se karakteriše pojavom beložutih kalcijumskih čvorića na vrhovima prstiju. Ponekad dolazi do fistulacije čvorića i spontane evakuacije masa. Često se javlja pri cirkulatornim bolestima (sy. Raynaud, acrocyanosis). Posebni oblik akrokalcinoze koji se javlja u progresivnoj sistemskoj sklerodermiji naziva se Thibierge-Weissenbach sindrom. Diseminovana kalcinoza se karakteriše diseminovanim taloženjem depozita kalcijuma u koži, tkivu i mišićima.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, laboratorijskih analiza, rendgenografije, ultrazvuka, biopsije i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Terapija nije uspešna. Primenjuju se EDTA i kortiosteroidi. Kod Thibierge-Weissenbach sindroma leči se osnovna bolest, tj. progresivna sistemska skleroderma.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde