Polimiozitis

Polimiozitis spada u idiopatske inflamatorne miopatije koje karakterišu zapaljenske i delom, degenerativne promene poprečno - prugastih mišića.

Uzrok nastanka

Etiologija i patogeneza nisu poznate. U patogenezi bolesti mogu učestvovati razni mehanizmi: genetski uslovljena sklonost, virusi, izmenjena imunološka reakcija sa hiperreaktivnošću T - limfocita koja je usmerena protiv mičića i dr.

 

Klinička slika

Bolest obično počinje postepeno i podmuklo, slabošću mišića karličnog i ramenog pojasa. Bolesnici primete da teško ustaju iz čučećeg položaja, teže idu uz i niz stepenice i teško dohvataju visoko postavljene predmete. Ponekad to prati otežano gutanje (vraćanje tečne hrane na usta i nos), slabost fleksora (pregibača) vrata, a veoma retko i bol u mišićima. Atrofija mišića i kontrakture su veoma retki i znatno slabiji nego kod mišićnih distrofija ili denervacija. U teškim slučajevima javlja se i otežano disanje zbog slabosti respiratorne muskulature. Miokard (srčani mišić) može biti zahvaćen kod 30% bolesnika, ali retko sa težim oštećenjem srca. Ove simptome i znake retko prate bolovi u zglobovima, Raynaudov sindrom i blago povišena temperatura.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, klinčke slike, patohistološkog nalaza mišića. Povišene su vrednosti kreatina i kreatinina u serumu i urinu, kao i alkalne fosfataze, aldolaze, laktatne dehidrogenaze i transaminaze. Elektromiogram zahvaćene grupe mišića je patološki.

 

Lečenje

Najvažniji su kortikosteroidi. U akutnim formama ordiniraju se visoke doze u toku više nedelja, zavisno od regresije simptoma.  Potom se doze smanjuju do najmanje dnevne doze održavanja. Ova terapija se često kombinuje sa imunosupresivima, antibioticima, vitaminima. Terapijski su korisne i brojne fizioterapijske metode.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Vladimir 03.09.2023

  I meni je dijagnoza polimiozitis, imam otežano hodanje, strah od pada i mene zanima kako si pomoći. Pijem Prednisolon i sad sam počeo sa imunosupresivom. Imurek te kompleks b vitamina i magnezium, čak prije i Pregabalin, ali nema nekog napretka. Mogu li dobiti Vaše mišljenje?


 2. Vladimir 17.08.2023

  I mene to zanima, sve teže hodam i moram paziti da ne padnem. Pomoć svaka savjetom je dobra.


 3. Radojka drobnjak 19.04.2023

  Interesuje me koji su vitamini pored redovne terapije molim vas za odgovor dijete je pitanju


 4. Mirela 07.01.2015

  Nije mi jasno, zasto, kad vec pomenete " fizikalne procedure" ili "fizikalnu terapiju", zasto i o tome nesto ne kazete, makar da navedete te procedure. Skoro svaku reumatsku, zglobnu ili vanzglobnu bolest sam citala na ovaj sajt, upravo radi fizikalne terapije, ali, gotovi nigdje nista o tome, samo se pomene. Inace sam student fizioterapije, zbog toga i trazim to. . .


 5. Dragana 19.08.2014

  Koji vitamini treba da se koriste? I sta jos pored lekova?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde