Dermatomiozitis

Uzrok nastanka


Nije poznat.  Bolest najčešće nastaje posle neke infekcije, ali se okrivljuju obično virusi, toksoplazma, neki alergeni naročito lekovi koji deluju kao specifični imunološki stimulansi.

Klinička slika


Bolest može početi naglo, kao akutna forma sa letalnim ishodom za kratko vreme. Može biti i blaže evolucije sa slabije izraženim simptomima i sa prelaskom u hronicitet.

Klinička slika je najčešće tipična. Na koži se javlja eritem ružičasto ljubičaste boje lokalizovan pretežno na fotoeksponiranim regijama: lice, dekolte, ekstenzorne strane ekstremiteta. U predelu očnih kapaka nalazi se otok i ružičasti eritem posut nekada sa teleangiektazijama (tačkasto proširenje kapilara). Lice ima obično izgled plačne maske. Tipičan je nalaz eritema u predelu laktova, dorzuma šaka, na kolenima. Obično je ljuboičaste boje sa teleangiektazijama i diskretnim skvamama. Pogoršanja su češće nakon izlaganja suncu. Otok je obično tvrd i elastičan. Specifičan znak na koži su Gottronove papule-lako uzdignute promene ljubičasta boje na zglobovima prstiju.

Zahvaćenost mišića je obično simetrična. Prvo su zahvaćeni mišići ramenog pojasa, vrata, perivertebralni (oko pršljenova) i karlice. U težim i akutnijim formama zahvaćeni su i respiratorni mišići i mišići gutanja. Bolesnik oseća spontani bol u mišićima a zbog funkcionalne nemoći nije u stanju da ustane, teško hoda, ne može da savije glavu, da digne ruku iznad ramena, ili ima smetnje pri gutanju i disanju. Opšte stanje je obično loše.

Prognoza zavisi od težine kliničke slike. Progresivne forme se mogu završiti letalno zbog kardijalne i respiratorne insuficijencije. Prognoza je lošija u slučaju pojave neoplazme na nekom od visceralnih organa.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu anamneze, klinčke slike, patohistološkog nalaza mišića. Povišene su vrednosti kreatina i kreatinina u serumu i urinu, kao i alkalna fosfataze, aldolaze, laktatne dehidrogenaze i transaminaze. Elektromiogram zahvaćene grupe mišića jepatološki.

Lečenje


Najvažniji su kortikosteroidi. U akutnim formama ordiniraju se visoke doze u toku više nedelja, zavisno od regresije simptoma.  Potom se doze smanjuju do najmanje dnevne doze održavanja. Ova terapija se često kombinuje sa imunosupresivima, antibioticima, vitaminima. Terapijski su korisne i brojne fizioterapijsle metode.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. marija 25.03.2015

    Molim vas iskustva sa deromiozitisom, kćer mi ima ovu bolest od 12 mjeseca do kraja prvog je bila u bolnici i pije sad dekortin, enzimi su se smanjili ali crvenilo i bolovi u mišićima nisu, ako netko ima kakav savjet molim pomozite hvala


  2. Ahmed 20.05.2012

    Ako ima ko da je bolovao od dermatomiozitisa neka mi se javi na fb ahmed grahic radi razmjene iskustava


  3. dino 07.01.2011

    Ako ima ko da je bolovao od dermatomiozitisa neka se javi na ovaj e-mail radi razmjene iskustava. Veliki pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde