Folikulitis

1. Folliculitis simplex dissemenata

 

 

Uzrok nastanka


Uzročnik je najčešće Staphylococcus aureus haemoliticus. Oboljenje je često kod bolesti praćenih svrabom (scabies, pediculosa idr.) te se smatra sekundarnom bolešću. Toplota i vlažnost su favorizujući faktori.

Klinička slika


Klinički  je karakteristična pojava folikularnih infiltrata tipa papula i pustula (promene iznad nivoa kože nalik bubuljicama). Promene su veoma brojne. Postojanje promena različitog evolutivnog toka, erozija, krusta, skvama, čini da je klinička slika polimorfna. Najčešće se nalaze i simptomi  bolesti koja je prethodila. Izlečenje je bez sekvela. Trajanje bolesti zavisi od karaktera i lečenja osnovne bolesti.

Lečenje


Osnovno je lokalno lečenje. Sastoji se  u pranju kože toplom vodom i sapunom, čišćenja dezinficijensima (2% ili 3% rastvor borne kiseline, 3% rastvor hidrogena, blag rastvor kalijumpermanganata) i aplikovanju antibiotskih masti.

Opšta terapija se sprovodi u slučajevima postojanja komplikacija.

 

 

2. Folliculitis barbae

 

Uzrok nastanka


Izazivač je Staphylococcus aureus haemolyticus, egzogenom kontaminacijom kroz duži period. Oboljevaju odrasle osobe muškog pola. Favorizujući faktori su oštećenja kože.

Klinička slika


Promene su lokalizovane u predelu brkova i brade. Ispoljava se papulopustulama, često bolnim infiltratima iz kojih ističe gnojav sadržaj i sasušuje se u debele kruste koje slepljuju dlaku. Dlake lako ispadaju spontano ili se lako ručno epiliraju. Promene mogu biti diseminovane ili grupisane u veće infiltrate. Moguća je i pojava adenopatije (uvećanje limfnih žlezdi). Tok bolesti je najčešće hroničan i recidivantan. Nakon izlečenja ostaje ožiljak i trajna alopecija (gubitak dlaka).

Lečenje


Neophodno je energično pranje vodom i sapunom ili dezinficijentnim sredstvom, aplikovanje toplih obologa, otvaranje gnojanica, uklanjanje krusta i aplikovanje antibiotskih masti. Dlake u predelu promena i najmanje 0,5-1cm oko njih se moraju ručnio epilirati. U opštoj terapiji ordiniraju se antibiotici, najbolje prema antibiogramu.


Kod koga da zakažem dermatološki pregled?


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Dejan 06.08.2023

  Preporuka za nekog doktora koji je u ovoj bolesti broj 1 ?!


 2. Tina 18.12.2012

  Vec godinu dana pati od folikulitisa, lekari u beogradu su utvrdili da je to ta bolest, medjutim ovde u smederevu mo govore da umisljam, prsti mi stalno naticuk, da li je to folikolitis?


 3. xx 29.06.2009

  Da li postoji bez linija eucerina? Pitam, jer mi je savjetovano da koristim kremu protiv folliculitis simplex-a iz te linije.


 4. natalija rakic 10.06.2008

  ja se 4 godine patim sa ovom bolescu FOLIKULI (osip slican bubuljicama), isla sam kod dermatologa i ni jedan losion mi nije pomogao. A jednom prilikom mi je jedna drugarica rekla da pokusam da korisrim AKTIVNI KISEONIK. Vec 10 dana svaki dan se prskam kiseonikom i prezadovoljna sam, osip se u potpunosti povukao. Nadam se na sam pomogla svima koji imaju ovaj uporan problem


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde