Reumatoidni artritis


Reumatoidni artritis predstavlja hronično, progresivno, zapaljenjsko reumatsko oboljenje čiji uzrok još uvek nije dovoljno poznat. Ova bolest zahvata mezenhimno tkivo čitavog organizma, tako da se klasifikuje u sistemska oboljenja vezivnog tkiva. Glavna karakteristika ove bolesti je smanjenje celularnog imuniteta, povećanje broja B limfocita, hipergamaglobulinemija.

Učestalost

Reumatoidni artritis je najčešće oboljenje iz grupe zapaljenjskih reumatoidnih bolesti. Učestalost ove bolesti u populaciji je oko 0,5%. Kod većine pacijenata bolest se razvija između četvrte i šeste decenije života. U generativnom periodu ova bolest dva do tri puta češće pogađa žene, međutim sa starošću se ovaj odnos smanjuje.


Uzrok nastanka

Uzrok nastanka reumatoidnog artritisa je još uvek nepoznat, iako je učinjen znatan napredak u razumevanju geneze ove bolesti. Pretpostavlja se da su okidači bolesti mikroorganizmi (bakterije, virusi). Takođe, jedan od uzroka nastanka bolesti su i autoimuni poremećaji u samom organizmu. U nastanku reumatoidnog artritisa značajnu ulogu ima i genetski faktor.

Klinička slika

Pre pojave simptoma same bolesti javljaju se nespecifični znaci poput prisustva slabosti, brzog zamaranja, gubitka apetita, gubitka telesne težine, rezdražljivosti, depresije, pojačanog znojenja, hladne i vlažne ruke i noge. U ranom stadijumu bolesti prisutni su povremeni bolovi u mišićima, naročito ramenog pojasa, ukočenost zglobova šaka i ručnih zglobova bez vidljivih promena. Posle izvesnog vremena uočava se vretenasti otok nekog malog perifernog zgloba šake i stopala. Otok je bolno osetljiv. Jutarnja ukočenost, bol, otok i ograničena pokretljivost postepeno se pojačavaju. U daljem toku bolesti nataju otoci i na drugim zglobovima praćeni deformacijama. Ova bolest osim zglobova zahvata i druga tkiva i organe, a manifestuje se pojavom reumatoidnih čvorića, malokrvnošću, ranicama na koži.

Lekari su definisali nekoliko kriterijuma karakterističnih za poslednje tri nedelje bolesti, a to su:
  • jutarnja ukočenost
  • bol i osetljivost pri pokretima
  • otok zgloba
  • potkožni čvorići
  • ubrzana sedimentacija
  • pozitivan reumatoidni faktor
  • uveitis


Dijagnoza

Diajgnoza se lako postavlja kada se determinišu karakteristični kriterijumi iz poslednje tri nedelje bolesti. Vreme trajanja zglognih simptoma i znakova iznosi 6 nedelja. Laboratorijskim analizama se potvrđuje prisustvo anemije, povećanja broja belih krvnih zrnaca, smanjenje broja trombocita, ubrzana sedimentacija. U serumu se nalazi reumatoidni faktor. Postoji i porast IgM, IgG i IgA. Rendgenski nalaz zavisi od stadijuma bolesti.

Lečenje

Bolest je hronična i zahteva dugo lečenje, ali zbog nepoznate etiologije nema adekvatnog medikamenta kojim bi se postiglo izlečenje. Terapija se pre svega zasniva na otklanjanju simptoma i smanjenja zapaljenjskog procesa u organizmu. Opšte mere obuhvataju odmor i imobilizaciju najviše zahvaćenih zglobova. Od medikamenata najčešće se koriste nesteroidni antiinflamatorni lekovi, a u pojedinim fazama se kratkotrajno primenjuju i kortikosteroidi. U savremenom konceptu lečenja sve veću primenu imaju soli zlata, koje omogućavaju dugotrajnu profilaksu pogoršanja bolesti. Plan lečenja sprovodi se u saglasnosti sa stavovima referentnih  reumatoloških ustanova.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde