Epidemijski keratokonjuktivitis

Epidemijski keratokonjuktivitis je akutni folikularni konjuktivitis sa promenama i na rožnjači. Jako je zarazan i naziva se epidemijski, zbog javljanja u epidemijama.

Uzrok nastanka

Bolest je izazvana raznim tipovima iz grupe adenovirusa. Najčešće bolest uzrokuju tipovi 8, 19 i 37. Javlja se obično uz viroze, grip i uglavnom kod odraslih. Često se javlja u većim epidemijama, jako je kontagiozna, odn. prenosi se direktnim kontaktom. Epidemije se obično javljaju u zatvorenim kolektivima kao što su škole, kasarne, bolnice, radni kolektivi, vrtići, kampovi. Direktan kontakt s iscedkom iz oka najčešći je put prenosa. Druge su mogućnosti prenosa preko zaraženih kapljica za oči ili možda i preko bazenske vode.

Klinička slika

Inkubacija, odnosno vreme od zaraze do pojave simptoma je 2 - 14 dana. Bolest počinje naglo suzenjem i grebanjem u početku na jednom, da bi se ubrzo isti znaci javili i na drugom oku. Vežnjače (konjunktive) su crvene, otečene, posute folikulima u prelaznim borama. Folikuli su okrugli, veličine 0.5 - 5 mm, sive boje s krvnim sudovima na ivici. Krvni sudovi su jako crveni i vrlo izraženi po celom spoljašnjem delu oka i zbog toga celo oko izgleda crveno. Nakon 5-14 dana u 80% bolesnika nastaje površna upala rožnjače (keratitis), pretežno centralno, s malim, okruglim, belim zamućenjima-subepitelnim infiltratima rožnjače (cornea), koji mogu da traju mesecima i da u težim slučajevima trajno oštete vid. Tada oko postaje bolno. Mogu se javiti pseudomembrane. Postoji jaka serozno - sluzava sekrecija. Regionalne limfne žlezde su otečene. Postoji jako suzenje. Ostali simptomi uključuju osetljivost na svetlo (fotofobija) i osećaj kao da se u oku nalazi pesak.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze i kliničke slike a potvrđuje se serološki i gajenjem virusa u kilturi tkiva. Adenovirus se može izolovatii iz oka prvih 14 dana nakon početka simptoma.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko (rastvor acidi borici 3%), hladne obloge. Lokalno može da se primenjuje antibiotska mast radi prevencije sekundarne bakterijske infekcije. Pojava epidemije na očnoj klinici je vrlo neugodna i takve bolesnike treba dobro izolovati ili otpustiti na kućno lečenje ako to dopušta osnovna bolest.

Prevencija

Bolesnici trebaju biti vrlo oprezni da ne prenesu infekciju osobama u svojoj okolini. Potrebno je izbegavati dodire s ljudima, ne deliti peškire, posteljinu,  bilo koje predmete za ličnu higijenu. Potrebno je učestalo prati ruke dok god je oko crveno. Medicinski radnici moraju biti ekstremno oprezni da ne prenesu zarazu drugim bolesnicima i kolegama. Potrebno je prati ruke nakon bilo kakvog dodira s pacijentima. Svaki predmet i instrument koji je došao u dodir s bolesnikom treba očistiti jakim dezinficijensom. Zaražene osobe ne smeju da idu na posao, u školu, vrtić itd. dve nedelje posle pojave simptoma.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. ivana 11.03.2012

  Molim vas odgovorite mi sto pre jako sam uplasena dijagnozom od oftalmologa. Posle nosenja sociva oci su mi jako pocrvenele izgleda mi je bila bajata tecnost za cuvanje sociva. Da li je to mnogo opasno? Dijagnoza je keratoconjuctivitis sa subepitelnim infiltrantima, a sve te reci se pominju u ovom textu-nije mi ddobro kad sam procitala!: / oci mi nisu vise toliko crvene stavljam kapi tobrex vec drugi dan a od sutra mozda budem trebala i homatropin za sirenje zenica-jel mi mozete malo pojasniti zasto? Ujutru idem na pregled pa ce mi reci kakvo je stanje. Ali ovaj tekst me je jakoo preplasiooo: (hvala unapred


 2. Maki 28.10.2010

  Na moju nesreću ovaj virus sam zaradio u vrtiću dok sam bio na civilnom služenju vojnog roka. Trajao je 4 nedelje kad je prošao pojavili su se problemi oslabljen vid i rečeno mi je da sam dobio folikule na oba oka. Sada nosim naočare pre ovoga sam video izuzetno dobro. Mada su mi rekli da će se vid poboljšati posle godinu dana al nisu sigurni mada postoji verovatnoća. Pojavili su se podočnjaci crnilo okolo očiju i glavobolje posle 5 nedelje od začetka infekcije. Svima preporučujem da se izuzetno paze jer se može pojaviti od niotkuda.


 3. Robert Majkić 03.08.2010

  Ovako, imam jedno pitanje, u stveri problem. Dijevojka mi je imala konjuktivitis i nakon sto je to proslo i crvenilo i nateknutost oka konstatovana je upala rožnjače, što je u vecini slucajeva normalno poslije toga i ima nekakve "tackice" po rožnjaci sto kazu da je poslijedica konjuktivitisa i davali su joj da koristi "isopto tears" i "oftamol" kapi i to je koristila 3 mjeseca posto se valjda ne smije duze koristiti jer povecava ocni pritisak i nastavila je koristiti samo "isopto tears". Prije mjesec dana je bila na jos jednoj kontroli i dali su joj za promjenu "flucon" kapi ali koristila ih je samo taj mjesec i ukinuli su joj i to i ostavili i dalje da koristi samo "isopto tears" pa me zanima posto se zali da cim prestane korisiti oftamol ili flucon da joj se muti vid ali to se desava samo na jednom oku pa vas molim ako mozete reci u cemu je problem posto to traje vec 8 mjeseci i ne poboljsava se stanje?
  Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde