Duane sindrom

Duane sindrom (DS) je kongenitalni poremećaj očnog motiliteta koji se karakteriše ograničenom abdukcijom i/ili ograničenom addukcijom koju prati retrakcija očne jabučice.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka je nepoznat, mnoga istraživanja su pokazala da poremećaj nastaje u toku embrionalnog razvoja pod uticajem genetskih ili faktora iz spoljašnje sredine. Spoljašnji faktori su strukturne anomalije, poremećaji inervacije, jatrogeni faktori.

Klinička slika

DS se javlja u 70% slučajeva samostalno , a u 30% udruženo sa drugim poremećajima. Anomalija se odlikuje odsustvom jedra nerva abducensa u ponsu i nedostatkokm simultane inervacije musculus rectus lateralisa, tako da se neki mišići kontrahuju kada ne treba, a drugi se ne kontrahuju kada bi trebalo. Češće je zahvaćeno levo oko, mada je poremećaj često i bilateralan.

Simptomi i znaci su: strabizam, ograničena abdukcijom ( pogled ka spolja, ka ušima) i/ili ograničenom addukcija (pogled ka nosu), nagnuta glava na jednu stranu, gubitak biokularnog vida. Takođe pri pogledu put unutra (ka nosu) dolazi do retrakcije očne jabučice (povlačenja unazad).

DS može biti sa udružen sa očnim i sistemskim anomalijama. Očne anomalije su displazija strome irisa, anomalije zenice, katarkta, kolobom, krokodilske suze, mikroftalmus. Sistemski poremećaji su malformacije skeleta, ušiju, bubrega, nervnog sistema: Okihiro sindrom, Wildervanck sindrom, Goldenhar sindrom i dr.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu oftalmološkog i neurološkog pregleda, EMG-a (elektromiografija) i drugih dopunskih ispitivanja.

Lečenje

Jedini vid lečenja je operativni zahvat.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. alisa 14.09.2017

  Ovo imam ja, lepo ste opisali, ali meni ne savetuju operaciju, već cilindrično staklo na levo oko


 2. senka radelić 07.02.2012

  Poštovanje
  zovem se senka radelić imam sina 11g od rođenja smo ga vodili na lečenje u kliniku gdje su nam rekli da djete ima strabizam. Lječili smo ga tako osam godina sa vježbama na kordinatoru i separatoru, ali ni operacija nije uspjela, , nakon traženja drugoga mišljenja u privatnij klinici rekli su nam da naše djete ima duan i tu je isto operiran. Oko su mu vratili u centar, ali je nakon samo tri mjeseca sada počelo ići prema van i sada ni oni ne znaju šta da rade dali da čekaju još ili da opet rade operaciju. . . Moje pitanje je ako netko mi više može da kaže o tome sindromu i što dalje kome se obratiti hvala vam. .


 3. ivana 11.02.2011

  Da li postoji neko udruzenje za ovu retku bolest? Da li je izlecenje potpuno ili samo delimicno kod duan tipa i? Hvala unapred! Molim vas odgovorite mi!!!!!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde