Calcinosis cutis dystrophica

Calcinosis cutis dystrophica predstavlja deponovanje soli kalcijuma u prethodno patološki izmenjenim tkivama, npr. cistama, tumorima, ožiljcima.

Uzrok nastanka

Smatra se da oštećenje lokalne cirkulacije u tkivima pogoduje deponovanju kalcifikata.

Klinička slika

Kutani depoziti soli kalcijuma u obliku tvrdih, beličastih čvorića, nalaze se najčešće u cistama, tumorima, hroničnim granulomatoznim inflamacijama (TBC cutis), ožiljcima, u dugotrajnom hipostatičkom dermatitisu. Ovo je najčešća forma kutane kalcifikacije. Vrednosti kalcijuma i fosfata u serumu su normalne, unutrašnji organi nisu zahvaćeni.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, laboratorijskih rezultata i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Terapija ovih stanja je u sklopu terapije osnovne bolesti. Manje promene se mogu hirurški odstraniti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. GORDANA ZLATOVIC 31.01.2011

    Dobar dan htela sam da vas pitam da li ti tvrdi beli cvorici kao sto su prikazani na ovoj slici mogu da se pojave na zenskom polnom organu, ja imam dva cvorica jedan je na donjoj desnoj usni polnog organa koji mi ne smeta i imam ga sigurno od 5 do 8 godina a drugi sam primetila pre mesec dana iznad analnog ako se tako kaze otvora koji me zaboli kada se perem (potkozni su i u obliku manjeg zrna pljosnatog) . Redovno na 6 meseci posecujem ginekologa a obavestite me u najkracem roku kako bi odma konstatovala lekara koji je nadlezan za to. Ako imate koga da preporucite ipak se bolje razumete. Unapred hvala zabrinuta sam da ne dodje do veceg problema.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde