Posetili smo trening nordijskog hodanja

Zašto nordijsko hodanje u poslednje vreme dobija na popularnosti?

Kako izgleda jedan trening?

Ko sve može njime da se bavi?


Peti ciklus besplatne škole nordijskog hodanja u okviru zajednice Otvori plavi krug počeo je 22. avgusta, a mi smo bili gosti na jednom treningu i tom prilikom na sva ova pitanja dobili odgovore od polaznika i trenera. 

Besplatna škola nordijskog hodanja

Škola je namenjena, pre svega, osobama za dijabetesomgojaznim osobama i onima koji su u riziku od dijabetesa, ali i svima koji su zainteresovani za razvijanje zdravih životnih navika i bavljenje fizičkom aktivnošću. Tempo treninga je prilagođen učesnicima, njihovim godinama i fizičkoj kondiciji. Ukoliko ste do sada pratili ono o čemu smo izveštavali verovatno već imate aplikaciju Otvori plavi krug, a u koliko niste, sve informacije pročitajte ovde.

Na trening smo stigli u 19h

"Jedan naš trening izgleda kao trening bilo kog drugog sporta." - kaže nam trener iz Beogradskog trkačkog kluba, Dejan, i dodaje, "Dakle, imamo zagrevanje, odradimo par vežbica snage, zatim imamo samo hodanje, odradimo tehniku nordijskog hodanja i malo šetamo, zavisi šta nam je u programu tog dana. Na kraju obavezno je istezanje. Trening traje u principu sat i 15 minuta do sat i po vremena."

Cilj treninga, po njegovim rečima, jeste da se polaznici upoznaju sa nordijskim hodanjem i nauče da koriste štapove, a pre svega da se navedu da fizičku aktivnost primenjuju redovno i da nastave da se bave ovim sportom. 

"Dinamika grupe je veoma povoljna za tok treniranja, homogena je i zbog toga možemo baš brzo da prelazimo stvari i napredujemo. Odlični su, baš lepo treniramo!" - kaže Dejan.