Da li ste čuli za „Otvori plavi krug“ aplikaciju?

„Otvori plavi krug“ je projekat posvećen prevenciji i suzbijanju dijabetesa i gojaznosti u Srbiji, a pre svega u urbanim sredinama. Epidemija gojaznosti i dijabetesa velike su teme za sve nas, a na njima nedovoljno radimo. Ako ste baš danas pomislili: 'Kako bih mogao da pomognem sebi ili nekome bliskom ko se bori sa dijabetom ili je gojazan?', odgovor je „Otvori plavi krug“ aplikacija.

Šta je „Otvori plavi krug“ aplikacija?

„Otvori plavi krug“ aplikacija je namenjena svim vlasnicima pametnih telefona koji žele da kroz fizičku aktivnost unaprede svoje zdravlje, a pre svega je namenjena osobama sa dijabetesom, gojaznijma i svima koji su od rizika da obole od dijabetesa ili postanu gojazni. Ujedinjene nacije su 2006. godine proglasile plavi krug za međunarodni simbol dijabetesa, a sama plava boja je identična onoj koju UN koriste kao svoje obeležje. Naziv „Otvori plavi krug“ simboliše izlazak iz začaranog kruga koji život u gradu često može da predstavlja za one koje se suočavaju sa izazovima gojaznosti i dijabetesa. Takođe ukazuje i na to da projekat nije ograničen samo na inicijative za suzbijanje ova dva izazova, već otvoren za sve aktivnosti koje doprinose unapređenju zdravlja stanovnika u gradovima.

Aplikacija je besplatna i zahteva minimalni napor kako bi se instalirala. Preuzmite aplikaciju „Otvori plavi krug“ i instalirajte je na vašem telefonu. Uključite pedometar i beležite korake dok šetate. Najvredniji šetači, koji pređu najviše kilometara, na kraju svakog meseca dobijaju vredne nagrade, a pored toga beleženje koraka doprinosi prikupljanju sredstava za unapređenje staza za bavljenje fizičkom aktivnošću u Beogradu.

Šta obuhvata projekat? 

Okosnicu projekta čine organizovane šetnje koje vode posebno obučene medicinske sestre i treneri. Na ovim šetnjama su često prisutni i gosti-edukatori, stručnjaci iz raznih oblasti koji sa učesnicima šetnje dele svoje znanje iz raznih oblasti u vezi sa zdravim navikama (lekari, psiholozi, nutricionisti i drugi). U okviru projekta organizuju se i škole nordijskog hodanja. Prijavljivanje za šetnje moguće je do popunjavanja kapaciteta putem sajta otvoriplavikrug.rs i aplikacije “Otvori plavi krug”.
Projekat „Otvori plavi krug“ uključuje i naučne studije u vezi sa unapređenjem zdravstvene zaštite, gde posebno izdvajamo studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu čiji je cilj da omogući bolje razumevanje i unapređenje rada savetovališta za dijabetes.
U okviru projekta razvijena je i aplikacija za individualne šetnje koja korisnike podstiče da što više pešače, fizički se aktiviraju i edukuju o zdravom životu, ali i doniraju svoje korake za uređenje staza za šetanje u Beogradu.

Iza projekta stoje 

„Otvori plavi krug“ je zajednička inicijativa grada Beograda, Dijabetološkog saveza Srbije, udruženja „Krug dvojke Srbije“, udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ , ambasade kraljevine Danske u Srbiji, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kompanije Novo Nordisk i Beogradskog trkačkog kluba.

Platforma „Stetoskop.info“ se pridružila zajednici „Otvori plavi krug“, projektu koji se već godinu dana sprovodi u Beogradu i širom naše zemlje. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ljuba 26.01.2022

    Svi znamo da je fizička aktivnost neophodna za zdravlje. Mišljenja sam da je neophodno u vrtiće i škole uvesti više časova fizičkoig vaspitanja i učiti decu o znacaju svakodnevna fizićke aktivnosti. Organizovana druženja, takmičenja, podrška rekreativnom sportu dace rezultate kasnije.


  2. Jana 05.01.2022

    Apikacija je odlična, kao i inicijativa. Sport je sve, lek!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde