Insuficijencija mitralnog zaliska

Mitralna insuficijencija je srčana mana nastala neadekvatnim zatvaranjem mitralnog otvora putem mitralnih kuspisa, zbog čega u sistoli dolazi do vraćanja – regurgitacije krvi u levu pretkomoru.

Uzrok nastanka

Najčešći uzročnici mitralne regurgitacije su prolaps mitralnog zaliska i disfunkcija papilarnih mišića u okviru ishemijske bolesti srca. Mogući etiološki činioci su i reumatska groznica, koronarna bolest, dilatacija leve komore, kalcfikacija mitralnog prstena, hereditarna oštećenja vezivnog tkiva, kongenitalne anomalije, ruptura hordi i papilarnog mišića, i dr.

Klinička slika

Ova mana se najčešće godinama dobro toleriše, posle čega se ispoljava pojavom zamora i različitim stepenima dispneje (otežano disanje). Pri znatnom smanjenju minutnog volumena javlja se izrazita malaksalost, umor i iscrpljenost. Mitralna insuficijencija u koronarnoj bolesti ispoljava se i tipičnim bolovima u grudnom košu ili pojavom akutnog srčanog udara. Simptomi u prolapsu mitralnog zaliska su često u vidu palpitacija, atipičnih boova u grudnom košu, dispneje, umora i anksioznosti.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza (holosistolni šum tipa regurgitacije), rendgenografije pluća i srca, EKG-a, ehokardiografije, kateterizacije srca.

Lečenje

Lečenje je hirurško – rekunstrukcioni zahvati na mitralnom zalisku kod koga je to moguće ili ugradnja mehaničke ili bioproteze.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Gledić Dragan 07.03.2023

    Na poslednjem ultrazvučnog pregledu srca na Institutu Dedinje ( dr. Milan Vuković) utvrđena je teška mitralna insuficijencija. Ovaj moj nalaz je dat na konzilijum. Pretpostavljam da će mi predložiti operaciju. Moje pitanje bi bilo : Da li se radi o rutinsko operaciji ili je to složenija operacija. Pozdrav


  2. dejan 09.11.2010

    Mene ceka operacija. A neznam nista o tome. Koliko traje operacija, koliki je vremenski period oporavka, koliki je rizik. . . Itd, itd.. Molim za pomoc


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde