Fibroelastoza endokarda

Fibroelastoza endokarda predstavlja zadebljanje muralnog endokarda ili zalistaka. Fibroelastoza može biti primarna ili sekundarna (posledica drugih oboljenja).

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka primarnih oblika je nepoznat. Sumnja se na različite faktore: intrauterino preležan virusni miokarditis, kongenitalne razvojne anomalije endokarda, hipoksiju, oštećenu limfnu drenažu srca.

Klinička slika

Srce je uvećano, leva komora i pretkomora su proširene. Endokard je zadebljan, kao i mitralna valvula i njen hordalni aparat. Bolest se veoma rano manifestuje, već u prvim mesecima života. Počinje naglo, u vidu teške srčane insuficijencije odojčeta. Bolesno dete ubrzano i otežano diše sa uvlačenjem interkostalnih prostora, juguluma i supraklavikularnih jama, prekida sisanje, slabo napreduje u telesnoj težini.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu celokupne kliničke slike, rendgenološkog nalaza, EKG-a i ehokardiografije.

Lečenje

 U terapiji se primenjuje digoksin. Prognoza je veoma loša.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ivana 04.03.2012

    Prije 4 godine su mi rekli da ću morati ugraditi bajpas u noge jer mi je cirkulacija jako slaba. Zanemarila sam sve kontrole, imam problema sa morbijus cron bolest debelog crijeva ljecim se dugo od štitnjace i pijem ljek turexs 50 mg i jos za holesterin. Imala sam sad skoro jaku gripu i otisla da slikam pluća sve je uredu, samo mi stoji da mi je srce uvećano. Trebam ići internisti. Drugo jos operisala sam tumor na desni i imam tumor na dojci koji nosim vec 7 godina, i sad sam uradila kontrolu, čekam nalaze pijem ljekove za depresiju citolopran 40 mg i solijan i sxanor za smirenje sad me brine sta i zbog čega mi je srce uvećano. Željela sam da mi ukratko objasnite jer čekam termin kod interniste?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde