Sindrom malapsorcije (Celijačna bolest)

Malapsorpcija predstavlja poremećaj u apsorpciji jednostavnih hranjivih materija poput aminokiselina, masti, vitamina ili prostih šećera u crevu.
 
 

Učestalost

Učestalost sindroma malapsorcije u našoj zemlji iznosi oko 1:1 700; mada se pretpostavlja da je i viša jer mnogi slučajevi ostaju ne dijagnostikovani. Bolest se najčešće ispoljava kod dece mlađe od 2 godine, u prvih 6 meseci po uvođenju cerealija u ishranu.

 

Uzrok nastanka

Kod ove bolesti je prisutan poremećaj sluznice tankog creva, što je posledica delovanja komponente glutena, proteina pšenice, ječma, raži, verovatno i ovsa.
Lokalni imunološki odgovori na komponentu glutena odgovomi su za oštećenje sluznice. Resice normalne sluznice tankog creva su prstolike, dok kod ovog poremećaja dolazi do atrofije i izobličavanja resica koje postaju nefunkcionalne.

 

Klinička slika

Deca koja boluju od ove bolesti su vrlo nervozna i uznemirena, brzo mršave i usled nedovoljne apsorcije hranljivih materija potrebnih za pravilan rast i razvoj, dolazi do fizičkog zaostajanja u razvoju tela. Stolice su im obično vrlo blede i obilne, vrlo neprijatnog mirisa. Ako se bolest pojavi u odraslom dobu, mogu se pojaviti razni simptomi, od proliva, stolice s posebnim mirisom i gubitka težine do postupnog umora.
Kod osoba ženskog pola može doći do poremećaja u menstrualnom ciklusu, tj. prestanka menstruacije i neredovnih menstruacija.
Provocirajuće mogu da deluju infekcije, trudnoća, operacija ili psihički stres.
Način ispoljavanja bolesti kreće se od blage anemije i dugotrajne opšte slabosti do floridnog ispoljavanja sindroma loše apsorpcije.
Najčešće se ispoljavaju proliv, gubitak u težini i anemija, obično zbog udruženog nedostatka folata i gvožđa. Mogu da se ispolje hipoproteinemija, edemi zbog hipoalbuminemije, poremećaj koagulacije zbog nedostatka vitamina K, bol u kostima i tetanija usled hipokalcijemije nastale zbog nedostatka vitamina D.

 

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze sindroma malapsorcije najčešće se koriste serološka ispitivanja i ispitivanja stolice. Ipak, najsigurniji način postavljanja dijagnoze je endoskopskom biopsijom, kada je moguće utvrditi kvalitet i stanje crevnih resica.

 

Lečenje

U terapiji sindroma malapsorcije najbitnija je ishrana. Potrebno je propisati pravilnu dijetu koja podrazumeva ne unošenje namirnica koje sadrže gluten.. To zahteva isključivanje pšenice, ječma, raži i ovsa, što treba detaljno objasniti pacijentu. Krompir, pirinač i kukuruzno brašno su adekvatni izvori ugljenih hidrata. Najbolje je da se ishrana zasniva na prirodnim namirnicama, a fabrikovani proizvodi moraju da sadrže deklaraciju da su bez glutena. Upotreba brašna bez glutena može da znatno olakša sprovođenje dijete. Pisana dijetetska uputstva vrlo su korisna, a u početku su bitne češće konsultacije bolesnika s dijetetičarem, da bi se osiguralo striktno pridržavanje dijete bez glutena. Ako je malapsorpcija nastala zbog neke druge bolesti (npr. malapsorpcija masti zbog upale gušterače) potrebno je lečiti uzrok.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Sveto 15.09.2021

    Ileum mi je zbog mezenterijalne tromboze skraćen 2m, tako da je od njega ostalo samo desetak cm. Imam slabu apsorpciju hrane, do 6 stolica dnevno, samim tim i bolove u predelu anusa i rektuma i izgubio sam na težini. Mnogo bi mi značilo da imam spisak hrane koju smem da konzumiram, a čuo sam da se pojavio i lek za to. Hvala na pomoći.


  2. Sijanka Novakov 14.08.2011

    Sindrom kratkog tankog creva je kombinovan sa mal. Apsortivnim sindromom-kolonizacija dilatirane stangantne vijuge distalnog tankog creva. Na nivou anastomoze se ne vide znaci eventualne stenoze. Posle operacije je ovo stanje od 1996. god. Na dijeteskom rezimu ishrane sam pa bi vas zamolila da li postoji resenje na koji nacin bi trebala da se hranim jer mi do sad niko nije dao tacnu tabelu sta od hrane bi smela da jedem, koliko kolicinski, na koji nacin da je spremam i sve sto se tice ove moje bolesti? Sad ima i malo suzenje na tanko crevo i prosirenje na debelo koje mi stvara bol kad hrana prolazi. 
    Unapred zahvalna.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde