Respiratorna alkaloza

Respiratorna alkaloza je patološki proces u kome je primarno povećana alveolarna ventilacija u odnosu na metaboličku produkciju CO2 (ugljen-dioksida). Ovo stanje se karakteriše povećanjem pH, niskim pCO2 i različitim stepenom smanjenja serumskog bikarbonata.

Uzrok nastanka

Veliki je broj mogućih uzroka: poremećaj centralnog nervnog sistema (anksioznost, tumor moždanog stabla, infekcije), lekovi (salicilati, teofilin, kateholamini), hipoksemija (velika nadmorska visina, teška anemija), plućne bolesti (pneumonija, plućni edem, plućna embolija), gram-negativna sepsa i dr.

Klinička slika

Simptomi respiratorne alkaloze uzrokovani su povećanom razdražljivošću nervnog sistema. Klinički se ispoljava parestezijama, tetanijom, sinkopom, grčevima i srčanim aritmijama.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu povišenja pH i sniženja pCO2; bikarbonati su normalni ili kompenzatorno sniženi.

Lečenje

Lečenje je usmereno na uzrok. Ako postoji produžena hiperventilacija koristi se i disanje u papirnu kesu ili aparat kojim se ponovo udiše izdahnuti vazduh. Kod preteće tetanije daje se kalcijum glukonat. Može se pokušati i sa diureticima koji inhibiraju karboanhidrazu, jer se na taj način pojačava eliminacija bikarbonata.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Vojislava Djordjevic 25.06.2009

    Rođaka nema internet, pa pitam umesto nje. Bile smo na Zlatiboru nedelju dana. Forsirala je hodanje niz i uz planinu, dok sam se ja vraćala taksijem. Poslednjeg dana po povratku kući joj je pozlilo. Trnule su joj i ruke i noge i usta/vilica, skočio pritisak 180/110. Homeopat doktorka joj je telefonom rekla da je ušla u alkalozu. U Čajetini su joj uradili ekg koji je bio dobar, pritisak i dalje visok. Kroz infuziju su joj dali lasix i još ampulu nečega (?). Takođe je homeopat naložila da diše u kesu, pretpostavljam sopstveni co2 radi nadoknade narušene metaboličke produkcije u telu. Šta je uzrok ulaska u alkalozu? Da li visina Zlatibora, razređen vazduh ili preforsirano hodanje dva puta po sat na dan, obzirom na njene godine (64). Da li se to može ponoviti i u gradu?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde