Trombocitopatije

Trombocitopatije obuhvataju grupu oboljenja kod kojih je poremećena funkcija trombocita. Funkcionalno insuficijentni trombociti su uzrok sklonosti ka krvarenju i pored normalnog broja trombocita.

Uzrok nastanka

Trombocitopatije mogu biti urođene i stečene. Urođene trombocitopatije su uzrokovane genetskim defektom, zbog koga nastaje poremećaj u nekoj od funkcija trombocita u hemostazi. Najznačajnije urođene trombocitopatije su Bernard-Soulierov sindrom, Glanzmann-ova trombostenija, nedostatak alfa i delta granula, prokoagulantni defekti trombocita i dr.
Stečene trombocitopatije se najčešće sreću u uremiji, oboljenjima jetre, paraproteinemijama i mijeloproliferativnim bolestima. Na poremećaj funkcije trombocita mogu uticati i različiti lekovi kao što su: acetilsalicilna kiselina, nesteroidni antiinflamatorni medikamenti, kortikosteroidi, neki antibiotici, beta blokatori i dr.

Klinička slika

Trombocitopatije se klinički manifestuju spontanim krvarenjima u koži i sluzokožama, koja su slična hemoragijama pri trombocitopenijama. Vreme krvarenja je produženo, a broj trombocita u krvnoj slici normalan.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih nalaza. Dijagnozu treba potvrditi dopunskim testovima hemostaze koji ispituju retrakciju koaguluma, adheziju, agregaciju trombocita, metabolizam prostaglandina i dr.

Lečenje

Lečenje podrazumeva supstituciju koncentratima trombocita i simptomatske mere.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Andjela 03.09.2022

  Poštovani, zdravstveni sam radnik ali unazad 7 godina već imam povećane trombocite. 6500 je vrednost. Izgubila sam bebu u 8om mesecu trudnoće. Plod je bio mrtav a dijagnoza je bila infarkt posteljice. Moj hematolog i ginekolog su mi rekli da primam 0.3 fraksiparin i nisu mi povecali dozu do kraja dok nisam bebu izgubila. Posle svega sto sam dozivela sama sam povecala dozu i dalje primam clexane 0.12.. i smanjila sam trombocite na 879 je bio zadnji rezultat.. nije uopste naivno ne leciti se..


 2. Tamara 28.06.2010

  Oko druge godine su lekari primetili da imam "poremećaj" trombocita, kada sam nakon pada, na celu dobila hematom velicine jajeta. Na Institutu za majku i dete su mi rekli da imam trombocitopeniju. Broj trombocita je varirao od 50-200. Prosecno je bilo 150. Oduvek sam imala problema sa hematomima po telu, krvarenje iz nosa je bilo često u mladjem uzrastu, sada je to jednom godišnje. Oko 18. godine sam počela imati problema sa rektalnim krvarenjem, alergijama itd. I poslata na Klinički centar na endo i kolonoskopiju. Tamo mi je dr hematolog Predrag Miljić uradio analizu trombocita i na njegovo čudjenje, trombociti su bili na donjoj granici normale, a ja puna modrica. Nakon propitivanja o tome da li imam problema sa nasiljem u porodici, rešio je da nastavi sa ispitivanjem. Vreme krvarenja je bilo produženo. Rešio je da mi ispida agregaciju trombocita na kolagen i. . . Analize su pokazale da mi 60% trombocita nije funkcionalno, te mi je rekao da ne patim od trombocitopenije vec od trombocitopatije. Bilo kako bilo, nisam želela više da budem "zamorče" i više nikada nisam otišla na kontrolu. Od tada je prošlo 5 godina. Skoro svakog dana pijem 1000-1500 miligrama vitamina C (tri tablete) , računajuci da će 1000 nadoknaditi onaj deo koji mi ubiju cigarete, a 500 pospešiti rad trombocita. Ne znam da li sam u tome uspela, ali se odlično osećam. Jedini problem su moja nespretnost i hematomi kao posledica te osobine. Slažem se sa mnogim forumasima u diskusiji o trombocitopeniji, da je velika šansa ozdravljenja- pozitivan stav prema sebi, svojim nedostacima, umerenost u zabrinutosti, jednom rečju -optimizam. Ovih dana planiram da odem na ispitivanje, pa ću vam javiti da li se "ignorisanje trombocitopatije" ispostavilo uspešnom terapijom! Najbolje bi bilo da se redovno kontrolišete.


 3. Asuana 11.12.2009

  Moj sestrić boluje od trombocitopenije tri mjeseca. Ima 6 god. Leži u Sarajevu, u Klinickom centru. Ako neko ima neki savjet molila bih ga da mi pošalje na mail. 


 4. Martina 09.09.2009

  Ja imam trombocitopeniju. Već dvije godine se liječim u Zagrebu na KBC. Rebro. Pijem terapiju i bolje mi je sad. Imali ko da ima ovu bolest? Za dopisivanje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde