Stečeni poremećaji koagulacije (zbog nedostatka vitamina K)

Vitamin K je potreban za sintezu FII, VII, IX i X faktora koagulacije u jetri. Vitamin K učestvuje kao koenzim u karboksilaciji glutaminske kiseline na prekursorima spomenutih faktora koagulacije, čime oni dobijaju sposobnost da vežu jone kalcijuma i učestvuju u koagulaciji.

Uzrok nastanka

Deficit vitamina K u odraslih najčešće je posledica loše apsorpcije u tankom crevu (opstruktivna žutica, insuficijencija pankreasa, sindrom loše apsorpcije). Ređi uzroci nedostatka vitamina K su: neadekvatan unos hranom, poremećaj sinteze crevnih bakterija (dugotrajna upotreba antibiotika) i gubitak rezervi vitamina K u jetri zbog hepatocelularnog oštećenja. Poseban uzrok je prekomerno i nekontrolisano uzimanje oralnih antikoagulantnih lekova.

Klinička slika

Kliničke manifestacije deficita vitamina K su krvarenja u vidu potkožnih hematoma, krvarenja u mišićima, kao i iz sluzokoža, gastrointestinalnog i urogenitalnog sistema.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza (produženo protrombinsko vreme i snižena aktivnost faktora koagulacije).

Lečenje

Lečenje se sastoji od parenteralne primene vitamina K. U slučaju ozbiljnih krvarenja daju se infuzije sveže plazme ili preparat protrombinskog kompleksa.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde