Formula za mršavljenje je tako logična

Šta nas zapravo goji i udaljava od naše težine iz srednje škole?

Sa godinama, istina je, dolazi do usporavanja metabolizma i treba nam manje energije za funkcionisanje organizma. Šta se tu zapravo desi? Jedini varjabilni deo koji definiše potrošnju organizma u mirovanju, to jest bazalni metabolizam je mišićna masa koja može da varira.

Više mišića - veći metabolizam, manje mišića - manji metabolizam. Usporavanje metabolizma je bukvalno smanjivanje mišićne mase usled atrofije onih mišića koje ne koristimo usled neaktivnog načina života sa malo fizilčkih aktivnosti i kretanja a sa puno sedenja.

Tako dolazimo u situaciju da ista koliina hrane koju smo ranije sa lakoćom varili i nije bilo masnih naslaga nekada danas pravi one šlaufe na stomaku.

Zašto se gojimo je previše hrane bogate ugljenih hidrata?

Drugi razlog zašto se gojimo je previše hrane bogate ugljenih hidrata. Kad jedemo ugljene hidrate luči se insulin a on je hormon za pravljenje zaliha. Ako celog dana ubacujemo u kljun ugljene hidrate u razliličitim oblicima (testo, šećer, sokovi, voće, ...) organizam je u stanju povišene borbene gotovosti da pravi zalihe baš kao medved koji nije debeo na proleće i leti kada jede meso, ali kada dođe jesen i prebaci na voće i med, jer šta? Insulin je hormnon za zalihe a unosom ugljenih hidrata mi nadražujemo pankreas da opušta insulin.


Odavde se veš nazire skica formule za zdravo mršavljenje. Pametnim težinskim treningom podižemo snagu što dovodi do povećanih metaboličkih potreba. Smanjivanjem unosa ugljenih hidrata mi izbacujemo organizam iz moda “ gojimo se za simski san”.

Ubacivanjem više zdravih masti u ishranu mi sugerišemo organizmu da se prebaci sa ugljenih hidrata na masti kao gorivo, a sa dovoljno proteina mi prelazimo u izgradnju mišićne mase sagorevajući masnoću koju jedemo i-ili koja nam je nataložena na bedrima i drugim delovima tela.


I za kraj... Kardio treningom se istina tope neke masti ali se topi i mišić, pa na duge staze nije moguće smršati kako smo zamislili jer dolazi do uspravanja metabolizma. Slična stvar je i sa redukcijom kalorija - organizam prvo smanjuje potrošnju (smanjuje mišićnu masu) pa tek onda topi salo što nas dovodi u situaciju “ mršavi debeljko”. Ostanemo sa smanjenim metabolizmom, bezvoljni, sa lošom krvnom slikom a sa solidnim procentom telesnih masti.

 

Podeli tekst:

Milan Strongman je poznati onlajn personalni trener koji je u karijeri pomogao velikom broju ljudi da smršaju.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mire 18.10.2016

    Lep ovaj "Milan" sa slike: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde