Upotreba proteinskih suplemenata kod žena


Česta su pitanja žena da li je korišćenje proteinskih suplemenata bezbedno po njih. Da li su pre svega oni zdravi, da li će se ugojiti ako ih konzumiraju i da li će dobiti na mišićnoj masi.

Da li su proteinski suplementi loši vaše zdravlje

proteiniMnogo je onih koji proteinske suplemente iz neznanja nazivaju  “hemijom” samo zato što je obrađen i “izvučen” iz same strukture. Međutim, on ne sadrži nikakve opasne i nedozvoljene supstance u sebi. Dostupan je u lako apsorbujućoj formi. Masti i ugljeni hidrati u njemu su svedeni na minimum. Protein je kao hrana i tako treba gledati na njega. Uglavnom je proteinski izvor surutka, ali postoje i drugi - mlečni protein (kazein), jaja, soja itd.
Protein predstavlja glavni gradivni materijal za mišić. Zbog toga je bodibilderima potreban veliki unos proteina. Ali naravno da ukoliko konzumirate proteinski suplement, nećete postati bodibilder. Proteinski unos se ne odnosi samo na suplemente, već se on 70% odnosi na ishranu, tako da rečenica “protein je samo za bodibildere” nije tačna.
Da bi žena dobila na mišićnoj masi potrebno je jako puno truda s obzirom da su testosteroni kod žena prisutni u drastično manjoj količini. To znači da bi joj uporedo bila potrebna i ishrana jako bogata proteinima, uz naravno adekvatan trening. To za ženu neće značiti bodibilding, nego bolja zategnutost, brži metabolizam i veća snaga.

Da li proteini goje

Ako na poleđini proizvoda pogledate njegov sastav videćete da je sadržaj masti i ugljenih hidrata svedena na minimum. A to je upravo ono što vas goji. Tako da se pravilnom ishranom uz unos proteinskog suplementa nećete ugojiti. Ako želimo da povećamo ukupan dnevni unos proteina ne možemo se samo osloniti na dodatke. Ishrana je 70%. Kvalitetni proteinski izvori podrazumevaju unos namirnica kao što su - riba, piletina, ćuretina, belance jajeta, posni sirevi itd.

Kada je pravo vreme za konzumiranje proteina

Protein je najbitnije uneti neposredno nakon treninga kako bi se vaši mišići oporavili. I žene jednako jako treniraju kao i muškarci. Svaka fizička aktivnost predstavlja stres za telo i vaši mišići “vape” za hranljivim sastojcima nakon nje. Stoga, obezbedite mu lep priliv aminokiselina kroz protein i obezbedite svom telu oporavak.

Koji su proteinski suplementi dobri za žene

Izbor ovih suplemenata je zaista velik. Najbolje je odabrati protein surutke koji ne sadrži ugljene hidrate, laktoze i masti. 

Prema načinu dobijanja, proteini surutke se dele na: koncentrate, izolate i hidrolizate.

Tehnologijom dobijanja koncentrata otklanja se veći deo mlečne masti i laktoze. Procenat proteina je oko 70% jer su ostali i procenti masti i šećera. Upotreba koncentrata proteina surutke kod žena je najbolje između obroka i pred spavanje kada je cilj održavanje visokog unosa aminokiselina u krvi duže vreme.

Izolat je dobijen postupkom kojim se iz mleka izvuku gotovo sami proteini, te je procentualni sastav ovakvog proteina 90-94%. Ovakvi preparati su skuplji ali i cenjeniji među vežbačima. Upotreba izolata proteina surutke kod žena se preporučuje odmah po ustajanju kada je nizak nivo aminokiselina u krvi i nakon napornog treninga kada je neophodno zaštititi telo od katabolizma i pokrenuti anaboličke procese.

Hidrolizat proteina surutke je najlakše svarljiv, jer je već delom obrađen. Proteini surutke su hidrolizacijom podeljeni na manje delove-peptide, zatim se peptidi preko mikrofiltera izoluju. Ovi preparati donose sve prednosti izolata, a uz to se lakše i brže apsorbuju posle uzimanja. Upotreba hidrolizata zbog brze apsorpcije i dejstva se kod žena preporučuje odmah po ustajanju i neposredno nakon treninga. 

Autor:
dipl. chem Nina Cvetković


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde