Bosiljak čuva zglobove

Došli ste do zaključka da vam treba snažno protivupalno sredstvo koje će olakšati bol u zglobovima ? Bosiljak će vam pomoći.

Može se koristiti na nekoliko načina. Njegovi sveži aromatični listovi pokazali su se kao snažan protivupalni lek kod osoba kojima otok zglobova predstavlja problem ali i kod onih kod kojih je dijagnostikovan artritis.

Istraživači na British Pharmaceutical Conference u Manchesteru ustanovili su da unošenje koncentrovanog ekstrakta dve vrsta bosiljka - Ocimum americanum i Ocimum tenuiflorum - smanjuje oticanje zglobova do 73% i to u samo 24 sata.

"Procenili smo protivupalno delovanje obe biljke i ustanovili da veoma slično deluju kao i diklofenak tablete (protivupalni lek koji se naširoko upotrebljava u slučajevima artritisa)," rekao je Vaibhav Shinde, sa Poona College of Pharmacy u Indiji koji je i sproveo istraživanje.

Za razliku od sintetičkih lekova, kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova izazvanih uzimanjem lekova. Ovo bi moglo biti vrlo korisno obolelima od artritisa koji svakodnevno gutaju tablete.
Bosiljak se kao začinska i lekovita bilja koristi vekovima. Opareni bosiljak koristi se kao lek kod upalnih procesa: bronhitis, astma, bolesti kože i artritis. I dijabetičari bi mogli da imaju korist od bosiljka jer on snižava nivo glukoze u krvi.

"Istraživanje pokazuje da eugenol, ulje koje bosiljku daje poznatu aromu, aktivna molekula ključna za ovaj protivupalni efekt," rekao je dr. Vaibhav Shinde i dodao:"Međutim, možda su uključene i druge molekule. Moramo da otkrijemo o kojima se radi i iskoristiti to u pravljenju leka."
Tablete s ekstraktom bosiljka još uvek ne postoje na tržištu ali i povećani unos bosiljka i pravilna ishrana mogu imati protivupalni efekat. Još ako ste u mogućnosti da nabavite azijski bosiljak, koji je bogatiji eugenolom, napravili ste pun pogodak.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Gordana Kostćc 28.11.2015

    Rado bih probala ovo sa bosiljkom ali mi treba način uptrebe! Ja inače bolujem od reumatoidnog artritisa.


  2. Mošo 12.09.2011

    Ja uvek primetim da moja supruga nije stavila bosiljak u kuvani pasulj, kupus, podvarak. Jelo bez bosiljka je bez arome i neukusno i zato se odmah primeti njegovo odsustvo. Ja bolujem od artritisa, u prevodu: okoštavanje svih zglobova. Kada je promena vremena to je katastrofa. Brufen od 600mg jedva pomaže ali čaj od bosiljka je čudo! Njega pijem 5-8 puta u toku dana, zavisi koliko sam ukočen i tog dana ne pijem brufen. Primetio sam i da mi je libido tih dana jači. Napominjem da imam 60 godina, i da se još bavim automehanikom i da radim po 10 časova dnevno. Zato bosiljak u baštu! Moja terasa nikada nije bez bosiljka! Celo proleće i leto berem svež list. Kada sazri seme, ostavim seme, oberem list i celog ga sušim u hladu nedlju dana sa povremenim prevrtanjem. Kada je suvo pakujem, isključivo u papirnu kesu, odakle posle uzimam sve dok ne stigne novi bosiljak! Ko bude koristio bosiljak, na zdravlje mu bilo!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde