Teflon je opasan

Teflon je u domaćinstvu sveprisutan kao neprijanjajuća površina kojom su obložene mnoge vrste posuđa i uređaja za pripremu hrane (ovde se pre svega misli na teflonski tiganj). Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) proglasila je teflon 'verovatno karcerogenim'.

Biolog i jedan od pionira "odreda" pravilna ishrana u svetu George Mateljan autor bestselera 'Najzdravije svetske namirnice', ponovo je upozorio na moguću štetnost teflona. Teflonom su obložene mnoge vrste posuđa i uređaja za pripremu hrane, pa Mateljan upozorava da je Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) proglasila teflon 'verovatno kancerogenim'.

Glavni spoj u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

Iako se PTFE razgrađuje na PFOA tek kad temperatura na šporetu dosegne 240 Celzijevih stepeni, poznati stručnjak za ishranu smatra da ne treba riskirati, pa preporučuje da je neprijanjajuće posuđe sa spojem PTFE najbolje izbegavati. Među nepoželjnim materijalima za pripremu hrane su plastika i aluminijum.

U čemu je onda najbolje kuvati? Mateljanov su prvi izbor lonci od nerđajućeg čelika, emajla, gusa (lijevanog željeza) i vatrostalnog stakla. Jednako preporučuje i za rernu, dodajući da se pri tom ne smeju zaboraviti mogući problemi sa gumom i plastikom na poklopcima i ručkama takvog posuđa.

Staklo, gvožđe i emajl najpoželjniji su za kuvanje, ističe Mateljan, zato što se sastoje od prirodnih supstanci, za razliku od teflona koji sadrži veštački proizvedene hlorougljenike.

Proizvođači negiraju štetnost

Tako praktičnu "stvarčicu" zbog koje se hrana ne lepi za tiganj, već neko vreme prati loš glas. Proizvođači negiraju štetnost posuđa i tvrde da je teflon bezopasan. Drugi se opet ograđuju od ovakve tvrdnje ističući da je teflonski tiganj štetan po zdravlje samo ukoliko je oštećen. Zato naglašavaju da oštećeno posuđe obavezno treba zameniti novim.

Mada, studija američke Agencije za zaštitu okoline (EPA) pokazala je da perfluorooktanoična kiselina ili PFOA vrlo otporna supstanca te da je u vrlo niskim procentima ima u okolini i u krvi. Treba istaći i to da kod laboratorijskih životinja (pacovi) uzrokuje razvojne i druge poremećaje kao što je rak jetre.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Dragan 27.11.2023

  Da tužimo prodavca ili proizvođača? Svi mi imamo tiganje, pa još i izgrebane?


 2. Duke 06.05.2023

  Otidji u labaratoriju i trazi da to urade analizu na prisutnost pfoa u krvi. Posle pitaj sta to znaci?


 3. Dark Waters 15.02.2020

  Pogledaj film Dark Waters , imas i sa prevodom, pa ces promeniti misljenje.


 4. jelica 25.01.2010

  Svaki materijal kada se analizira do "besvesti" bice kancerogen. A, dobro znamo da, svaku posudu koja je olupana tj. Ostecena bacamo. Ja nisam, po ovom pitanju, zabrinuta.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde