Problemi koje donosi poremećaj hipofize

Hipofiza je žlezda sa unutrašnjim lučenjem i predstavlja najvažniju endokrinu žlezdu. Ima glavnu ulogu u proizvodnji mnogih hormona, a zadužena je za upravljanje i kontrolu rada svih ostalih žlezda u organizmu. Hipofiza je glavna ili centralna žlezda.

Ona je regulator rasta, krvnog pritiska, rada bubrega, prometa materija i kada dođe do poremećaja u radu hipofize posledice se odražavaju na celokupni endokrini sistem što može biti okidač mnogih oboljenja.

Lokacija i uloga hipofize u telu čoveka

Hipofiza se nalazi u bazi lobanje. Hipotalamus je odgovoran za njeno funkcionisanje. Hipofizu čine dva dela, prednji i zadnji režanj, koji imaju potpuno različitu građu i funkciju.

Prednji režanj koji se naziva još i adenohipofiza proizvodi hormon rasta, prolaktin, folikul stimulirajući hormon, luteinizirajući hormon, tirotropin, adrenokortikotropni hormon. Ovi hormoni regulišu rad štitne i nadbubrežne žlezde, jajnika, testisa, mlečnih žlezda.

Neurohipofiza, odnosno zadnji režanj, izvor je oksitocina i antidiuretskog hormona (vazopresina). Ovi hormoni su zaduženi za kontrolu izlučivanja vode. Hormoni koje luči zadnji režanj pri porođaju dovode do kontrakcija materice.

Poremećaj u funkcionisanju hipofize

Nepravilnosti u funkcionisanju hipofize prouzrokuju različite poremećaje i bolesti u organizmu.

Ukoliko prednji režanj hipofize pojačano luči hormon rasta u ranom periodu života dolazi do pojave gigantizma, prekomernog rasta, a kao posledica toga javljaju se mnoge telesne deformacije u vidu preterane visine, nesrazmernih udova.

Ako do poremećaja u lučenju hormona rasta dođe između tridesete i četredesete godine života dolazi do akromegalije, hroničnog oboljenja koje karakteriše preterani rast perifernih delova tela, nosa, ušiju, donje vilice, šaka. Akromegaliju karakteriše i uvećanje sinusa, dolazi i do zadebljanja jezika, prekomernog rasta kostiju, unutrašnji organi su takođe nešto većih dimenzija nego inače.

hipofiza

Poremećaj hipofize često uzrkouje dijabetes i opštu slabost mišića. Ovi problemi pogađaju i muškarce i žene. Na svakih sto hiljada ljudi četiri su sa poremećajem rada hipofize.

Do pojačanog lučenja hormona dolazi usled razvoja tumora na hipofizi. Usled pojačanog lučenja prolaktina može doći do lučenja mleka kako kod žena tako i kod muškaraca. To može biti prvi znak poremećaja hipofize.

Smanjeno lučenje hormona koji regulišu rad polnih žlezda u velikom broju slučajeva dovodi do neplodnosti. Iz ovih a i mnogih drugih razloga poremećaj u radu hipofize se mora lečiti. To se vrši nadoknadom, odnosno snižavanjem nivoa hoprmona, a u slučaju postojanja tumora neophodna je hiruška intervencija.

Autor: Snežana Pejović

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde