Planina i skijanje podrazumevaju naočare za sunce

Naučnici su ustanovili da ljudi mogu lakše da oštete vid dok skijaju na snežnim padinama, nego dok se izležavaju leti na plaži.

Jedno japansko istraživanje je pokazalo da su ultraljubičasti zraci 2,5 puta opasniji na snegu, nego na plaži.

Naučnici su proučavali posledice odbijanja svetlosti sa površine na koju je napadao svež sneg, a zatim te podatke uporedili sa stepenom UV zrečanje na plaži.

Koristeći lutke sa ugrađenim UV senzorima za precizno merenje jačine sunčevog zračenja, grupa istraživača sa Medicinskog univerziteta u Kanazavi i iz američke farmaceutske kompanije „Džonson end Džonson“, otkrila je da su oči tokom dana na plaži izložene UV zracima od 260 kilodžula po kvadratnom metru, a čak 658 kilodžula na snežnom pokrivaču.

Profesor oftalmologije Hiroši Sasaki rekao je da je izlaganje visokom stepenu UV zračenja opasnije za oči nego za kožu i upozorio skijaše i ostale ljubitelje zimskih aktivnosti da sunčevi zraci mogu da budu veoma opasni i da izazovu tzv. snežno slepilo koje dovodi do oštećenja mrežnjače, raznih zapaljenja i katarakte.


Japanski meteorološki zavod potvrdio je rezultate istraživanja, navodeći da je stepen UV zračenja na plaži najčešće između 10  i 20 odsto, a na svežem snegu i do 80 odsto.

Količina svetlosti se povećava za četiri odsto na svakih 300 metara nadmorske visine.

Prosečna globalna temperatura je 2009. godne bila za bezmalo 0,5 stepeni Celzijuca iznad prosečne temperature izmerene između 1961. i 1990. godine, objavila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

WMO ukazjue da su ekstremne klimatske pojave, uključujući razorne poplave, surove suše, snežne oluje, toplotne i udare hladnoće, registrovane u mnogim delovima sveta.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde