Stigli rezultati analize mleka iz Holandije

Preliminarni rezultati analiza mleka iz Holandije pokazuju da određeni broj uzoraka u sebi sadrži količine aflatoksina koje su iznad 0,05 mikrograma po kilogramu, ali zvanične podatke očekujemo u sredu, kaže za „Blic“ Dejan Krnjaić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

On je, međutim, ocenio da nema razloga za brigu jer nijedan uzorak ne prelazi granicu koja je predviđena novim pravilnikom od 0,5 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

Krnjajić dodaje da će zvanični rezultati biti objavljeni tek sutra, jer je praksa ove holandske laboratorije da dva puta testira sve uzorke pre nego što pošalje rezultate naručiocu analize.

"U ovom trenutku ne znam o kojim se uzorcima tačno radi, već samo da su neki nalazi pozitivni. Taj odgovor sam dobio mejlom i prosledio ga ministru Goranu Kneževiću" - kaže Krnjajić.

Na rešenja afere o mleku će uticati i rezultati analize kukuruza iz Robnih rezervi na prisustvo aflatoksina, čije se objavljivanje takođe prolongira već danima. Naime, ukoliko se pokaže da su manje količine otkupljenog kukuruza zaražene, onda će biti jednostavnije i jeftinije zameniti kontaminiran kukuruz onim zdravim.

Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Vojvodine, kaže da se pravilnik mora vratiti na staru granicu. On smatra da će građani Srbije uskoro piti mleko po evropskim standardima jer se već sada apsorbenti mešaju s gotovom stočnom hranom, čime se kontaminiran kukuruz izbacuje iz upotrebe.

Izvor: Blic

Povezane vestiPodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde