Proizvođači: Mleko nije otrovno


Vojvođanski proizvođači mleka pozvali su danas građane da slobodno piju mleko, jer nije otrovno, i optužili političare da se neodgovorno međusobno obračunavaju preko leđa proizvođača i građana, što će dovesti do nesagledivih posledica i masovnog pokolja stoke.

Ona je navela da je somborska mlekara od jutros zbog smanjene prodaje počela da otkupljuje svega polovinu proizvedenog mleka od proizvođača i ocenila da se slični potezi mogu očekivati i od drugih mlekara.
Mleko može da se pije bez bojazni za zdravlje i mi ga pijemo i dajemo našoj deci, ali odjednom smo se našli u noćnoj mori u kojoj se političari naslađuju našom mukom. Izgleda da je koncept da se pokolje ovo malo stoke i da je građani pojedu kroz paštete, a da onda pijemo zdravo mleko iz Nemačke i Austrije, rekla je predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski na konferenciji za novinare u Beogradu.
Bugarski je rekla da je problem lako rešiti dodavanjem stočnoj hrani fiksatora koji za četiri dana (96 sati) potpuno uklanja aflatoskin iz kravljeg mleka i mesa.
Najveću krivicu snose Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Zavod za zaštitu bilja koji nije uradio ništa. Ne pomažu nam, nego samo znaju da nam šalju inspekcije da nas kažnjavaju, a instituti i službe dolaze sa fakturama u ruci, rekla je Sanja Bugarski.
Istakla je da su krivi i veterinarski instituti, regionalne savetodavne službe, poljoprivredni fakulteti, veterinarski inspektori i veterinarska komora, za koju je rekla da je "totalno pala na ispitu".
Političare narod plaća da rade nešto, ali sigurno ne da unose paniku među stanovništvo, rekla je Sanja Bugarski.
Ona je navela da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema odgovarajuću laboratoriju, koja košta dva miliona evra, i navela da je to tako jer odgovara interesima velikih mlekara.

Izvor: Blic

Povezane vesti


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde