Knežević: Uništićemo kontaminirano mleko


Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević je danas izjavio da on nije odgovoran za povećan nivo aflatoksina u mleku i da je njegovo ministarstvo na vreme preduzelo adekvatne mere da zaštiti zdravlje građana.

Knežević je najavio da će se sutra sastati s predstavnicima malih proizvođača mleka da bi se utvrdilo kako im pomoći. On je ocenio da su mali farmeri najviše ugroženi i naglasio da država neće dozvoliti da se uništi domaći stočni fond koji je poslednjih sedam-osam godina prepolovljen. Knežević očekuje da će rezultati superanalize mleka u Holandiji biti gotovi za koji dan. Na analizu je poslato više od 300 uzoraka raznih vrsta mleka svih proizvođača.

Mleko koje je bilo kontaminirano većim procentom aflatoksina uništićemo, a ukoliko se ispostavi da je ispravno, biće vraćeno u prodavnice, rekao je on.

Knežević je istakao da je država reagovala pravovremeno i da su građani obavešteni o povećanju nivoa aflatoksina u mleku već prvog dana kada su stigli rezultati.

On je kazao da pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić nije nadležan da daje rezultate i ocenio da pisanje pisama i komentara na tviteru nije način na koji treba da komuniciraju republički i pokrajinski organi.

Ako sedimo sa Ješićem kada je u pitanju suša i navodnajvanje, onda je red da on sedne s nama ako ima indicija o aflatoksinu, rekao je on.

Po rečima ministra, nisu bile relevantne prve analize čije je rezultate Ješić objavio pre no što je Minisatrstvo poljoprivrede dobilo zvanične rezultate. Knežević je objasnio da laboratorija koja je radila analize za Ješića, "nije akreditovana", i da je "uzeto je samo 30 uzoraka".

Mi smo analizu radili na 350 uzoraka u akreditovanoj laboratoriji, kazao je on i dodao da je javnost odmah obaveštena o tome, a odmah je sazvan i sastanak direktora svih mlekara koji su takođe obavešteni o tome.
 

Povezane vesti

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde