Dozvoljena količina aflatoskina u mleku biće 0,5, a ne 0,05

 Ministar poljoprivrede Goran Knežević, najavio je danas promenu pravilnika kada je u pitanju ispravnost mleka.

Kako je objasnio na konferenciji za novinare, Vlada Srbije je donela danas odluku da vrati stare propise tako da će od sada dozvoljena količina aflatoskina u mleku biti 0,5, a ne 0,05 mikrograma po kilogramu.

Ova odluka je doneta, kako je Knežević naglasio, u dogovoru sa različitim institucijama, kao što su Batutu i VMA, ali i na inicijativu proizvođača i prerađivača mleka.

"Taj pravilnik koji ćemo danas izmeniti nije deo nacionalnog programa za integraciju u EU i njegovo usvajanje nije bila obaveza Srbije nego se radilo o nepotrebnom i nekritičkom prepisivanju EU propisa", kaže Knežević.

On je dodao da bi Srbija mleko koje bude porizvedeno po novom pravilniku mogla izvesti u dve trećine zemalja sveta od SAD, Rusije, Kine.

"Na taj način bi se mogla bi se ostvariti velika ekonomka korist", dodao je on.

Na konferenciji za novinare je takođe rečeno da je Veterinarska inspekcija zabranila promet mleka na 73 farme na kojima ima ukupno 1382 grla.

Knežević je rekao da će gazdinstvima kojima je izrečena mera zabrane prodaje mleka vlada dodeliti po 300 kg zdravog kukuruza, ali i određene količine zeolita kojima će se poboljšati kvalitet stočne hrane, a samim tim i mleka.

On je dodao da Ministarstvo očekuje da svakog trenutka stignu rezultati superanalize mleka iz Holandije.

"Ukoliko se ispostavi da u povučenim serijama mleka ne bude povećanih doza aflatoksina, mi ćemo to mleko vratiti ponovo u prodaju", rekao je Knežević.

On je dodao da mlekare otkupljuju svo mleko od proizvođača i da će to i u budće nastaviti da čine.

Ministar je rekao da je mleko na rafovima ispravno za upotrebu i ponovio da će neko za ovu aferu morati da odgovara.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde