Beličaste fleke na koži

Ne tako retka pojava malih beličastih ili sedefastih mrlja na koži ima više mogućih uzroka. Ponekad, mali deo kože biva mehanički iritiran ili zahvaćen ekcemom (zapaljenjem), što su stanja koja mogu dovesti do gubitka pigmenta u odnosu na okolnu, netaknutu kožu. To stanje je poznato kao bela pitirijaza (pityriasis alba). Ovo stanje naročito je često kod dece koja pate od alergija, astme ili ekcema. Lekari obično preporučuju hidratantne kreme i savetuju izbegavanje agresivnih i jako baznih sapuna koji suše kožu.

Drugi relativno čest uzrok belih mrlja na koži su površinske gljivične infekcije, tzv. tinea versicolor (pityriasis versicolor)

Ovo infektivno oboljenje zahvaćene delove kože obično čini svetlijim u odnosu na okolinu, ali ponekad ta prebojenost može biti i tamnija, naročito ako se usled češanja razvije otvrdnuće kože praćeno pojačanim kožnim crtežom (lihenifikacija). Lečenje ovog oboljenja podrazumeva primenu antigljivičnih krema i šampona.

Ukoliko se bele mrlje povećavaju ili se pojavljuju na različitim mestima po koži, neophodna je stručna konsultacija dermatologa, jer postoje i druga kožna oboljenja koja dovode do gubitka pigmenta, kao što su psorijaza ili vitiligo.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Slavko 23.10.2023

    Meni su se na desnoj ruci neke bele fleke pojavile, nisu tačkice ili tako nešto neke dve fleke, ne znam je l to dobro ili loše?


  2. Tamara 05.11.2020

    Imam problem sa atopijskim dermatitisom i ostaju mi bele fleke po rukama, da li imate savet ili preporuku kako se rešiti belih fleka i ujednačiti ten ?


  3. SANJA 15.01.2010

    Moja cerka ima 18 godina, ceo zivot imamo problem sa ekcemom, da bi se sad pojavljivale bele fleke u obliku nepravilnih krugova po nogama i rukama. Jako je psihicki uzdrmana, jer joj je dr lazovic rekao da joj fleke nikada nece proci iako nije u pitanju vitiligo. . . . . Totalno smo bespomocni i jadni gledajuci je kako pati. . . . Izgleda kai 101 dalmatinac


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde