Najvažniji je dobar holesterol

Pijete lekove i pazite na ishranu kako bi smanjili nivo lošeg holesterola. Odlično! Ali to je samo pola posla. Rizik od srčanog i moždanog udara ostaje i ako imate premalo holesterola. Onog drugog.

Količina "dobrog holesterola" u krvi ostaje važan faktor za sprečavanje razvoja srčanih bolesti bez obzira na nivo "lošeg holesterola".

Među pacijentima koji su uzimali lekove za snižavanje holesterola poznate kao statine pokazalo se da što je veći nivo HDL-a ili dobrog holesterola manja je šansa za srčani udar ili druge kardiovaskularne poteškoće.

Dr. Philip Barter s Instituta za istraživanje srca iz Sydneyja kaže da je rezultat važan jer "pokazuje vrlo jasno da je rizik vrlo realan" čim je nivo dobrog holesterola ili HDL-a preniska.

"To znači da lekari ne smeju ignorisati nizak nivo HDL-a čak i ako propisuju statine. Moraju učiniti nešto i s HDL-om ako on ostaje na niskom nivou," kaže dr. Barter.

Lekari znaju godinama da HDL tj. lipoprotein visoke gustine štiti od srčanog ili moždanog udara verovatno tako da čisti loš lipoprotein holesterol niske gustine poznat pod skraćenicom LDL.

"Čak i ako je LDL/loš holesterol na vrlo niskom nivou nizak nivo HDL-a i dalje predstavlja veliki zdravstveni rizik. Ovo je iznenadilo mnoge ljude, uključujući i mene," kaže Barter.

Ali kako podići nivo HDL-a? Lekovi koji to čine često imaju problematične nuspojave.

Najbolji način je postati fit i vrlo aktivan. To je čini se najefektivnije u ovom trenutku.

Utešno je znati da snižavanje nivoa lošeg holesterola ipak smanjuje šanse za moždani i srčani udar za 40 do 50 posto. Popravljanje nivoa dobrog holesterola osiguralo bi nas u potpunosti.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Miodrag 29.08.2023

    Nivo hdl-a je 1,15.Kako podici vrednost hdl-a?


  2. Kristijan 16.06.2023

    Meni je nivo ahdl-99 šta može sa bude uzrok toga?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde