Manje šećera, duži život

Tim Univerziteta u Jeni iz Nemačkog instituta za ljudsku ishranu, na čelu sa endokrinologom Mihaelom Ristovom, ustanovio je da ograničavanje glukoze - prostog šećera kakav se nalazi u slatkišima i predstavlja primarni izvor energije, pokreće proces kojim se kod nekih crva životni vek produžava do 25 odsto. Ukoliko bi ograničenje glukoze imalo slično dejstvo i na ljude, njihov život bi samo tom promenom u ishrani mogao da se produži za petnaestak godina. 

Interesantno je da je prvi korak u tom procesu gomilanje u telu takozvanih slobodnih radikala - nestabinlih molekula koji mogu da oštete organizam i kojih ljudi često pokušavaju da se oslobode konzumirajući hranu i piće bogatu antioksidantima kao što je E vitamin, ili uzimajući vitamine kao dodatak ishrani.

Ograničavanje glukoze, koja je potrebna organizmu, ali ne u preteranim količinama, prvo je podstaklo organizam crva da taloži slobodne radikale, ali se ubrzo potom aktivirao dugoročni sistem zaštite od ovih štetnih molekula. Već odranije je poznato da ograničavanje kalorija u ishrani crva i majmuna produžava njihov životni vek, a nemačka studija je suzila listu ograničenja na glukozu. Ta studija je prvi put ukazala i na moguće razloge zbog kojih antioksidanti, čije konzumiranje je dugo smatrano bitnim faktorom dobrog zdravlja, mogu da učine više štete nego koristi.

Nemački tim je prilikom istraživanja koristio izvesno hemijsko jedinjenje, koje je blokiralo sposobnost crva da prerade glukozu, zbog čega je njihov organizam pribegao pojačavanju drugih izvora energije u pojedinim ćelijama. Ta aktivnost proizvodila je dodatne količine slobodnih radikala, ali je to ubrzo provociralo i stvaranje enzima uz pomoć kojih se razvila doguročna zaštita od njih. Kada su crvima tokom ovog istraživanja davani vitamini i drugi antioksidanti došlo je do prevremenog neutralisanja slobodnih radikala pa se dugoročni sistem zaštite nije razvio.

Na osnovu toga, nemački istraživači su izveli preliminaran zaključak da široka primena antioksidanata kao dodataka ishrani može da ima negativne posledice.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde