Lakše se diše sa sojom

Konzumiranjem većih količina soje mogao bi da se smanji rizik od oboljevanja od hronične opstruktivne bolesti pluća, tvrde australijski stručnjaci.

Stručnjaci sa Tehnološkog univerziteta Kertin u australijskom gradu Pertu utvrdili su da povećanjem unosa soje može da se smanji rizik od razvoja hronične opstruktivne bolesti pluća.

Poznato je da pušenje predstavlja glavni faktor rizika za oboljevanje od te bolesti pluća, dok drugi faktori ishrane i okoline mogu ili da štite, ili da doprinesu razvoju te bolesti, podsetio je lekar Endi Li, vođa istraživanja.

Doktor Li i njegove kolege proučili su način života 278 osoba obolelih od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Ispitanici, 244 muškarca i 34 žene, bili su starosti između 50 i 75 godina, a dijagnoza bolesti postavljena je u prethodne četiri godine.

Takođe je proučena i kontrolna grupa od 340 osoba, 272 muškarca i 68 žena, koji nisu patili od te bolesti pluća.

Ustanovljeno je da osobe iz kontrolne grupe konzumiraju više soje, u proseku oko 60 grama dnevno, od onih iz grupe obolelih, koji su u proseku konzumirali oko 45 grama soje dnevno.

Manji rizik obolevanja od te bolesti respiratornih puteva ustanovljen je i kod ispitanika koji su jeli tofu, popularni sojin sir, i sojine klice.

Šta više, što su više soje jeli, to su imali manje problema sa disanjem, a naročito sa ostajanjem bez daha.

Doktor Li zaključio je da bi svakodnevna ishrana sojom mogla da bude od velikog uticaja na smanjenje troškova zdravstva.

Osim toga, Li se zalaže za nova, dugotrajna istraživanja, kojima bi se utvrdilo da li konzumiranje soje može da produži život osobama kojima je hronična opstruktivna bolest pluća već dijagnozirana.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dragica 25.10.2009

    Do nedavno sam mnogo koristila soju, ali kako sam saznala da je soja na našim prostorima 90% modifikovana, odustala sam. Laboratorija za dijagnostifikovanje modifikovane soje je jako skupa, i mi je nemamo, tako da nam ovde niko ne garantuje kvalitet iste.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde