Kako zaustaviti štucanje

Štucanje je u principu bezazleno, a izaziva ga grčenje dijafragme, odnosno nadražaj nerva poznatog kao " Nervus phrenicus".

Može se javiti kao reakcija na brzo jedenje i gutanje vazduha, konzumiranje hladnog pića ili ljutih jela, a često se javlja i kao posledica stresa i uzbuđenja.

Štucanje se manifestuje tako što grčenje dijafragme dovodi do širenja pluća uz trzaj, a deo dušnika u kome se nalaze glasne žice (glottis) se zatvara velikom brzinom. To dovodi do prekida dotoka vazduha i ispuštanja onih poznatih zvukova koji nas iritiraju, odnosno štucanja.
Štucanje nije opasno, ali ako traje satima ili čak danima neophodno je obratiti se lekaru. Naravno, pre toga možete isprobati neke od dobrih tradicionalnih metoda i zaustaviti štucanje sami.

Dosta pomaže mentalno odvraćanje pažnje od štucanja, a to se može postići tako što ćete pokušati da se setite šta ste prekjuče ručali ili nabrojati imena sedam ćelavih muškaraca koje znate.

Poznata metoda jeste da vas neko uplaši, a pomaže i konzumiranje kašičice šećera odnosno vode.

Stručnjaci preporučuju i još neke metode koje provereno pomažu u zaustavljanju štucanja. Možete pokušati sa ubrzanim disanjem na usta ili nos. Radite to dahćući kao pas i time ćete opustiti dijafragmu.

A ako ste u društvu voljene osobe, najefikasniji način suzbijanja štucanja jeste ljubljenje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Isidora 10.03.2024

  Štucala sam 30 min i kad sam pročitala ovo odmah sam se sjetila šta sam prekjuče jela i štucanje je iste sekunde nestalo!


 2. Nikola 20.07.2023

  Kada sam pročitao ovo za 7 ćelavih muškaraca prvo sam se prelepo nasmejao, a onda dok sam razmišljao o 7 ćelavih muskaraca, lepo sam se ispodrigivao, dok sam stigao do 3 prestalo je hahahahha


 3. Rena 13.03.2023

  Ja vec 6 sati sa prestancima stucam. I ne pomaze bas mnogo toga 😕 Neki savet?


 4. Elenica 05.02.2023

  Hvala vam do neba pole 30 minuta sam prestala da stucam ima boga!


 5. Zoran 08.04.2013

  Imao sam kao student problem sa štucanjem koje nije prestajalo. Isprobao sam sve ovde pomenute metode i još mnogo toga ali ništa nije pomagalo. Jednom sam slučajno otkrio lek za mene koji je bio 100% delotvoran a to je trčanje. Kad mi se dogodi napad štucanja koji neće da prestane izađem i trčim. Štucanje veoma brzo prestane i ne vraća se mesecima a sada već i godinama.


 6. Jagodica 20.04.2012

  Ja sam uplašila svoje dete koje je štucalo i ono je još više počelo da štuca. 


 7. Leposava 16.03.2012

  Ja sam nabrojila 7 ćelavih muskaraca koje znam i odmah me je prestalo štucanje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde