„Teške noge“

Naše noge ne vole letnju vrućinu. Ali, da li su zimi dovoljno zaštićene? Ne baš, jer hladnoća donosi druge faktore rizika!

Zimi, noge imaju mnogo neprijatelja...

Najpre su tu kola u kojima dugo sedimo, zaglavljeni u svakodnevnim gužvama, sa uključenim grejanjem (jer nam je hladno!). Savet: isključite donju ventilaciju - treba da grejete vetrobransko staklo, a ne svoje listove! A u gradskom prevozu? Ni tu nije ništa bolje. Što se tiče srećnika koji su uspeli da sednu, jako grejanje ispod sedišta nemilice im duva u noge. Da ne pominjemo kišu zbog koje moramo da nosimo čizme: meka koža greje i širi vene, a moderan i elegantan oblik steže listove tako da se krv penje.

Nekada su problemi sa nogama bili „rezervisani“ za bake, a danas ih imaju i majke i ćerke! Zašto? Razlozi nisu poznati, ali se zna da od higijene života mnogo zavisi. To je dobro, jer na to možemo da utičemo.

Ishrana

Da bi vam vene bile u dobrom stanju, morate se boriti protiv zatvora, hemoroida i zadržavanja vode u organizmu. U tome će vam pomoći i neke namirnice. Na primer, crveno bobičasto voće (maline, ribizle, borovnice...) puno je vitamina PP (ili B3), koji sprečava zadržavanje tečnosti. Druge supstance koje povoljno utiču na zid vena su: vitamin E (biljna ulja), vitamin C (peršun, agrumi, jagode i mnoge vrste voća), betakaroten (voće i povrće narandžaste boje), cink, selen... Da biste izbacili toksine iz organizma, pijte vodu. Nemojte izbegavati vodu zbog osećaja nadutosti koji se ponekad javlja. S druge strane, izbegavajte alkohol jer širi vene.

Kupka

Ako volite uveče da se opustite u blagoj kupki, vodite računa da ona bude mlaka i uvek na kraju istuširajte noge hladnom vodom. Izbegavajte jutarnju toplu kupku koja širi vene, a posle koje sledi celodnevno sedenje u kancelariji i stajanje u prevozu, pa još u uskim čizmama... Katastrofa!

Kancelarija

Dugo sedenje još i nije tako strašno, sve dok ne prekrstite noge! Da biste ih malo opustili, radite sledeće vežbice. Ustanite s vremena na vreme i prošetajte se. Skinite cipele i kotrljajte stopalima tenisku lopticu – izuzetno je prijatno i opuštajuće, a i cirkulacija je bolja. Držite loptu kolenima i stiskajte je što jače možete – jačanjem butnih mišića pospešuje se drenaža.

Krevet

Ako vam noge otiču, pre spavanja podignite podnožje vašeg kreveta. Pazite: kreveta, ne dušeka (da se ne biste probudili sa bolovima i u nogama i u leđima!). Izbegavajte da stavljate jastuk ispod nogu, jer ćete zaspati u neugodnom položaju.

Sport

Fizička aktivnost je dobra za noge. Mnogi sportovi (hodanje, plivanje, planinarenje, skijanje, ples, gimnastika, vožnja bicikla) jačaju mišiće nogu i utiču na stanje vena. Ako se odlučite, na primer, za tenis ili džoging, naš savet je da ne štedite na obući koja, ipak, mora biti dobrog kvaliteta.

Štikle

Hodanje u cipelama sa visokom štiklom pogubno deluje da stopala, a krv se penje u listove. Idealno bi bilo nositi ravnu obuću. Ukoliko vam to ne odgovara, odlučite se za štiklu umerene visine (3-4 cm). Neki put možete obući i cipele sa visokom štiklom, ali ne preterujte.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde