Vegetarijanci imaju manji mozak

Vegetarijanska ishrana može biti loša za rad mozga. Ljudi koji ne jedu meso, ni životinjske proizvode imaju šest puta veću šansu da pate zbog smanjivanja mozga.

Vegani i vegetarijanci su najugroženija skupina, jer su najbolji izvor vitamina B12 meso, posebno jetra, mleko i riba.

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemije i upalne procese nervnog sistema. Ekstrakti kvasca među ređim su vegetarijanskim namirnicama koje nude dobar nivo vitamina.

Vezu su otkrili na Univerzitetu Oxford tokom testiranja memorije i snimanja mozga 107 osoba u dobi od 61 do 87 godina.

Kad su volonteri nakon pet godina opet testirani, oni s najmanjim nivoom vitamina B12 imali su i najviše šansi da imaju smanjeni mozak. To je potvrdilo ranije istraživanje, koje je ukazivalo na vezu između atrofije mozga i nivoa vitamina B12.

Preterivanje s alkoholom

Snimke mozga više od 1800 osoba pokazale su da osobe koje ispijaju 14 ili više alkoholnih pića nedeljno, imaju 1,6% smanjenje mozga za razliku od onih koji preferiraju tople napitke.

To ne čudi, jer je od ranije poznato da zloupotreba alkohola deluje štetno na nivo vitamina B12 u organizmu. Posebno su ugrožene žene u sedamdesetim godinama. A pivo čini više štete od vina.

Istraživači su ustanovili da je hipokampus – deo mozga koji odgovoran za memoriju – 10% manji kod pivopije, nego kod onih koji preteruju s vinom.

Debljina

I višak kilograma utiče na gubitak moždanih ćelijs, otkrio je švedski tim naučnika. Snimke mozga oko 300 žena pokazuju da one sa smanjenim mozgom imaju prosečni indeks telesne mase 27, a sa svakim povećanjem BMI ( Indeks telesne mase) gubitak volumena mozga povećava se za 13 do 16%.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. мр Предраг М. Вулетић 13.07.2019

  Ево један диван пример да снага аргумената понекад губи битку са конкретним представљањем неподношљивог:

  *Док је Толстој наметао вегетаријанство читавој својој породици, његова сестра, која је јела месо и која је позвана на ручак, захтевала је да се не узме у обзир ова забрана. Кад је села за сто, нашла је пиле везано за столицу и оштар нож крај свог тањира*


 2. anche 22.08.2014

  Dve reci za autora clanka: ajnstajn i tesla ako mu se nije smanjio mozak u medjuvremenu (od gluposti) mozda moze da se raspita da li su ova dvojica bili vegetarijanci. (odgovor za nas sa - jos uvek normalnim, koliko-toliko - mozgom je: da)


 3. max 16.03.2012

  Kakva glupost kao prvo vitamin b12 se zapravo dobij iz mikroorganizama medjutim naminice zivotinjskog porekla imaju korisne bakterije u sebi koji proizvode taj vitamin a vegeterijanci posto jedu mlecne proizvode i jaja unose sasvim dovoljnu kolicinu tog vitamina dok vegani uzimaju taj vitamin iz obogacenih biljnih proizvoda iz kvasca koji je inace mikrogljivica takodje ima taj vitamin a kao drugo inteligencija nezavisi od velicine ili tezine mozga vec od gustine


 4. Violeta 12.02.2012

  Pre svega, uvredljivost naslova je šokantna. A drugo, ako je problem u deficitu vitamina b12 (što je logično) onda se treba usredsrediti na taj problem, koji mogu da imaju i osobe koje jedu meso a nepravilno se hrane na druge načine. Ja nisam vegetarijanac, niti imam prijatelje koji su izabrali taj način ishrane, ali ovakva pljuvačina me je baš zapanjila. Studija treba da se bavi vitaminom b12, a ne životnim stilom. . . Uostalom, ako vegetarijanac preterano unosi alkohol, nikotin ili druge štetne supstance, njegovo opće zdravlje može biti loše - a da vegetarijanstvo nema veze s tim.


 5. Ivana Lucic 03.09.2009

  Ekstrakti kvasca ne sadrze vitamin b12 koji organizam moze da iskoristi, taj vitamin nalazi se iskljucivo u zivotinjskim proizvodima, a u biljnim proizvodima nalaze se njegovi tzv. Analozi koji su za covekov organizam neupotrebljivi. Mnogim namirnicama, pa i kvascu, moguce je dodati vitamin b12 proizveden u laboratoriji, i njega organizam moze da iskoristi.


 6. ana 09.06.2009

  Nikad nisam cula vecu glupost!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde