Ne počinjite naglo sa zdravom ishranom

Da bismo se zdravo hranili, u našem jelovniku treba da postoje vitamini, minerali, aminokiseline i bioaktivne materije. To znači da hrana koju unosimo treba da bude najboljeg kvaliteta.

Voće i povrće treba jesti sveže, a ne sme izostati ni dobra porcija integralnih žitarica i „zalivanje” dovoljnim količinama tečnosti. Ko odluči da odmah počne da se hrani zdravo, ne treba da počne tako što će svakog jutra jesti musli sa raži i pšenicom, savetuje bečki zdravstveni stručnjak Hademar Bankhofer.

Želudac, ne može tako brzo da se prilogodi novom režimu ishrane. Bankhofer objašnjava, da želudac osobe koja je godinama konzumirala beli hleb najpre mora da se pripremi na novu vrstu hleba. To znači da treba početi sa lakim žitaricama kao što je dinstano ili mleveno proso uz dodatak mešavine griza i ovsa. Teške žitarice, kao što je raž treba kasnije konzumirati.

U zdravu ishranu ubrajaju se i biljni čajevi, koji su u principu korisni. Međutim, treba obratiti pažnju na to da se jedna vrsta čaja ne pije duže od tri nedelje uzastopno. Nakon tri nedelje neophodno je napraviti pauzu i promeniti vrstu čaja, zbog toga što se organizam navikne na eterična ulja i čaj posle toga više nema željeno dejstvo.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde