Narandža - čudotvoran dar prirode

Čak i malo dete zna da je pomorandža pravo blago za organizam, ali malo je poznato da kao i svi drugi citrusi ona u sebi krije i druga, gotovo čarobna svojstva kojih se ne bi trebalo olako odreći.

U Nepalu pomorandža se jede cela, zajedno sa korom.

Trpeza u Avganistanu ne može se zamisliti bez ovog sočnog voća. Osim što se jede kao predjelo, sok od pomorandže služi kao preliv za mnoga variva i meso, koliko zbog poboljšanja ukusa i arome jela, toliko i zbog boljeg varenja hrane.

Na ostrvu Jamajka sok od narandže koristi se, osim za jelo i pripremanje sokova, i kao sredstvo za čišćenje podova i njihovu dezinfekciju.

Omiljen desert Švajcaraca su kriške pomoradže prelivene slatkom pavlakom.

Mališani u Engleskoj uz svaku bombonu jedu i komadić pomorandže

Prirodno ceđen sok od pomorandže prvi put je uveden u redovnu ishranu vojnika u američkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata. Po njegovom završetku, u Americi je otpočela prva industrijska đus proizvodnja. Đus votka je piće koje je svako od nas bar jednom probao.

U antičkim vremenima pomorandže su zvali voćem bogova, a u mitološkim pričama zapisano je da ih je od bogova ukrao Herkules jer su mu one davale snagu.

Postoji na stotine sorti pomorandži, a njihov ukus i aroma ne zavise samo od podneblja na kojima rastu, već i od strane sveta polja na kojima se sade stabljike. Po pravilu, to se čini na istočnim obroncima.

Boja pomorandžine kore nema nikakvu korelaciju sa bojom i ukusom ploda. Jarko crvena kora, nije znak i da je plod sladak, kako se obično misli.

Još u 17. veku Francuskinje su svoj ten negovale i hranile svežim sokom od pomorandže, a podočnjake uklanjale pomorandžinom korom. Danas su ekstrakti ovog voća nezaobilazan sastojak kozmetičkih preparata i parfema.

Dva veka kasnije, francuske mlade nisu mogle da zamisle svoje venčanje bez bidermajera od cvetova pomorandže, niti prvi bračni obrok bez ovog voćnog deserta.

Vojnike koji su svojevremeno spasli Marselj od španske okupacije, Francuskinje su u znak pozdrava i slave zasipale laticama pomorandžinih cvetova.

Zvuči neverovatno, ali SAD su jedan od najvećih svetskih uzgajivača pomorandži: na sunčanim plantažama godišnje se ubiraju plodovi sa 25 milijardi stabala ovog voća.

U svetu se gaji na stotine sorti pomorandži i varate se ako mislite da stabla donose plodove samo u letnjim mesecima. U Valensiji su meseci berbe u proleće, a u okolini Vašingtona za berbu su spremne zimi.

Najslađe sorte pomorandži su hibridi njihovog mešanja sa drugim, slađim voćem.

Još od pamtiveka sok od pomorandže služio je za čišćenje organizma, kako od pravih otrova, tako i od prevelike količine hrane koja je remetila varenje.


                                                                                                                            


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Kaja 09.03.2013

    Imala sam problem sa probavom, tacnije zatvorom. Stolicu sam imala samo jednom sedmicno. Pre deset dana, pojela sam pomorandzu ujutru pred odlazak na posao i odmah nakon toga imala sam stolicu. Isto ponavljam svako jutro i neverovatno, svaki dan imam stolicu. Preporucujem svima pomorandzu kao lek za probavu.


  2. Petra 18.03.2010

    Narandže su jako zdrave a veoma su dobre za probavu. Već isprobano treba ih jesti na gladan želudac po jednu svako jutro i bićete veoma zdravi i lepi. Pozdrav.


  3. Tijana 23.11.2009

    Hwala na owom prelepom clanku, dosta mi je pomoglo pisite jos nesto o mom omiljenom wocu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde