Brokoli, odličan za oči i kožu

Vredni antioksidanti  koji štite od hroničnih bolesti, kao što su degeneracija makule, rak i kardiovaskularne bolesti, otkriveni su i u brokoli. Reč je o važnim karotenoidima, luteinu i zeaksantinu.

Karotenoidi, biljne supstance topive u mastima koje se nalaze u mnogim vrstama povrća, esencijalne su za ljudsku ishehranu i najvažniji su izvor vitamina A. Nova studija dvojice naučnika iz SAD-a rezultirala je otkrićem karotenoidnih delova brokolija  – sve popularnije namirnice zapadnog sveta jer predvodi zdravu hranu.

Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se nalaze u kukuruzu i zelenom lisnatom povrću, kao što su kelj, brokoli, spanać a smatraju se vrednim antioksidansima koji štite od hroničnih bolesti, poput degeneracije makule, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Mark W. Farnham i Dean A. Kopsell, istraživači sa Univerziteta u Tennesseeju, sproveli su studiju kojom su analizirali delove karotenoida brokule iz klasičnog uzgoja te definisali faktore, gene i okolinu na nivo karotenoida.

Istraživači su potvrdili da brokoli sadrže pregršt luteina, antioksidansa koji osigurava hranjive supstance očima i koži. Ostali karotenoidi, kao što su beta karoten, violaksantin, neoksantin i anteraksantin, takođe su pronađeni u glavicama brokolija.

Rezultati studije pokazali su i to da su kod uzgoja brokolija nivoi luteina povezani sa biljnom genetikom; okoliš u kojemu se brokoli uzgaja imao je vrlo malo efekta na biljnu produkciju karotenoida.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde